33

Belgische koning zal niet voor nieuwe verkiezingen tekenen

Belgische journalisten doen boekje open over Albert II. België heeft al een jaar geen regering, formatie moddert voort

De Belgische koning Albert II zal niet tekenen voor nieuwe verkiezingen, zo melden Belgische media donderdag. Een nieuwe stembusgang zou de politieke verhoudingen alleen maar verder op scherp zetten, meent de koning. Hij maakte dit vijf maanden geleden duidelijk aan de verschillende partijleiders, toen geruchten over een mogelijke nieuwe stembusgang de ronde deden. Dat schrijven de Belgische journalisten Steven Samyn (De Morgen) en Martin Buxant (La Libre Belgique) in het boek ‘Koning zonder land’, dat vandaag zowel in het Nederlands als het Frans is verschenen.

In oktober zou Albert II, vooral over de Franstalige socialisten van de PS en de Vlaams-nationalistische N-VA, die er maar niet in slagen een akkoord te sluiten, hebben gezegd:

Ze moeten maar hun plan trekken. Ze kunnen voor mijn part nog vijf maanden onderhandelen als ze dat willen, maar ik teken nooit een besluit om naar nieuwe verkiezingen te gaan. Ik zal dat niet toelaten! Daar is geen sprake van.

België zit nu al een jaar zonder regering. Maar voor nieuwe verkiezingen is ook in het parlement geen meerderheid, omdat peilingen erop wijzen dat de uitslag min of meer dezelfde zou zijn, zo schrijft onder andere De Morgen

De grootste partij, de Vlaams-nationalistische N-VA dreigde enkele weken geleden nog de formatietafel te verlaten als er eind april nog geen nieuwe regering zou zijn, maar deed dit uiteindelijk niet. De formatie moddert dus verder en de koning, die lijkt vijf maanden later niet van standpunt te zijn veranderd over nieuwe verkiezingen, zo schrijft Het Laatste Nieuws

De Morgen: Koning zegt nee tegen nieuwe verkiezingen

HLN: Koning: ik teken nooit besluit voor nieuwe verkiezingen

Geef een reactie

Laatste reacties (33)