12

Belgische koningin Fabiola ontwijkt fiscus, premier Di Rupo kwaad

Nabestaanden hoeven door stichting-constructie geen successierechten te betalen over villa in Spanje

De Belgische koningin Fabiola ontwijkt het betalen van successierechten voor haar erfgenamen, door een villa in Spanje onder te brengen in een stichting. Hiermee heeft ze kwaad bloed gezet bij de Belgische premier Elio Di Rupo. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers haalde hij donderdag hard uit naar het koningshuis. Terwijl België en Spanje er van alles aan doen om te bezuinigen, neemt het koningshuis – legaal – zijn verantwoordelijkheid niet.

Het vakantieverblijf van wijlen koning Boudewijn en van koningin Fabiola in het Spaanse Motril is in een Spaanse stichting gestopt, om ervoor te waken dat nabestaanden ervan kunnen genieten zonder successierechten te moeten betalen. De constructie is volkomen legaal. Ethisch gezien valt er volgens Di Rupo flink op af te dingen. De premier:

De regering en de meerderheid werken non-stop om de crisis te bestrijden. Zij die verantwoordelijkheden uitoefenen of belichamen, moeten een voorbeeldrol spelen. Dat geldt ook voor leden van de koninklijke familie […] We bevinden ons in extreem moeilijke omstandigheden. We hebben al inspanningen gevraagd aan de bevolking en ondernemingen, en we zullen dat blijven doen voor de volgende begroting. De institutionele meerderheid werkt non-stop om de zesde staatshervorming optimaal te kunnen uitvoeren. De regering houdt zich dus eerlijk gezegd liever met andere zaken bezig, dan dat ze zich regelmatig zorgen moet maken over bepaalde acties van koningin Fabiola.

Het Franstalige tijdschrift Le Soir Magazine maakte onlangs bekend dat koningin Fabiola tot haar dood het vruchtgebruik over de villa behoudt. Dankzij de constructie ontsnappen haar erfgenamen aan zowel de Spaanse (ongeveer 50 procent) als de Belgische successierechten.

De Morgen: Premier Di Rupo kwaad om villa Fabiola in Spanje

Geef een reactie

Laatste reacties (12)