20

Belgische ‘Melkertbaan’ biedt 125 duizend Nederlanders werk

Gesubsidieerde banen in huishoudelijke sector ... Kosten 1,9 miljard, opbrengst 1,3 miljard

De werkgelegenheid kan flink omhoog op een vrij eenvoudige manier als het Belgische systeem van ‘dienstencheques’ zou worden ingevoerd. Dat stelt advies- en accountantsbureau Price Waterhouse Coopers (PwC) maandag in een rapport. De dienstencheques zijn een vorm van gesubsidieerde arbeid die volgens PwC goedkoper is dan bijvoorbeeld de Melkertbanen van weleer.

PwC voerde het onderzoek uit in opdracht van Vebego, een internationaal opererend bedrijf actief in facility services, personeelsdiensten en de gezondheidszorg. In een persbericht legt PwC uit hoe de dienstencheques in België werken:

Het systeem werkt heel simpel. Consumenten kunnen tegen het gereduceerde tarief van tien euro onder meer huishoudelijke diensten afnemen bij erkende bedrijven die hiervoor werknemers in loondienst nemen. Zij betalen hiervoor met dienstencheques of vouchers.

België telt 2400 bedrijven in deze sector die aan 160.000 personen werk bieden voor ruim 800.000 particuliere klanten. Het systeem levert snel veel nieuwe banen op en is veel goedkoper dan andere stimuleringsmaatregelen zoals bijvoorbeeld de Melkertbanen. In het tweede kwartaal van 2013 waren in Nederland 197.000 laag geschoolden werkeloos.

Het Belgische systeem van gesubsidieerde dienstencheques levert volgens PwC in Nederland op korte termijn tot 125.000 nieuwe banen op. Daarnaast zorgt het voor een verschuiving van zwart naar wit werk voor een totaal van 228.000 banen, meldt ook de Belgische krant De Standaard.

Het systeem zou een jaarlijkse investering vergen van de Nederlandse overheid van 1,9 miljard euro. Daar staat tegenover dat het 1,3 miljard euro oplevert door besparingen op uitkeringen en extra belastinginkomsten.

De Standaard: Advies voor Nederland: voer ‘Belgisch systeem’ dienstencheques in

Geef een reactie

Laatste reacties (20)