38

Belgische premier overleeft motie van wantrouwen niet, dient ontslag in

De Belgische premier Charles Michel zal dinsdagavond nog zijn ontslag aanbieden bij koning Filip. De mogelijke val van het kabinet volgt op een motie van wantrouwen die aan het begin van de avond werd ingediend door linkse partijen Sp.a en PS en die gesteund werd door de groene partijen.

Anderhalve week geleden al raakte de Belgische regering de meerderheid in het parlement kwijt. De rechts-populistische coalitiepartner N-VA stapte op uit protest tegen het Belgische akkoord op het Marrakesh-pact. Zonder die meerderheid moest de centrum-rechtse Michel steun zoeken bij de linkse oppositie voor de begroting die deze week goedgekeurd moet worden. Die zagen echter geen brood in de voorstellen waar Michel mee kwam en zegden het vertrouwen in hem en zijn kabinet op. ‘Ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan,’ zei Michel daarop. ‘Maar ik moet vaststellen dat de oproep niet overtuigd heeft.’

Met het indienen van het ontslag van de premier is nog niet gezegd dat het kabinet daadwerkelijk valt. De koning kan het ontslag weigeren, wat betekent dat de minderheidsregering van Michel tot aan de volgende verkiezingen in mei door moet. Dat door ploeteren tot mei gebeurt ook wanneer de koning het ontslag wel accepteert, maar Michel het parlement niet ontbindt. Voor dat laatste zal hij na aanvaarding van zijn ontslag een motie moeten indienen. In dat geval moeten de Belgen binnen veertig dagen naar de stembus.

Bronnen: De Morgen, NOS / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (38)