Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische premier waarschuwt voor dreiging vergelijkbaar met Parijs

  •  
21-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
brussel300_02.jpg
Charles Michel: doelwit zijn openbare plekken … MIVB sluit alle metrostations ... Metro’s rijden de hele dag niet … Waarom dreigingsniveau omhoog is naar ‘ernstig en zeer nabij’ is onduidelijk 
Zaterdag blijven alle metrostations in Brussel gesloten. Dat heeft het Belgische vervoersbedrijf MIVB laten weten. Het bedrijf gaat over tot de maatregel op advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), dat het dreigingsniveau in de nacht van vrijdag op zaterdag ophoogde naar het hoogste dreigingsniveau; niveau vier.
Niveau vier betekent dat de dreiging ‘ernstig en zeer nabij is’, in de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie.
RTEmagicC_militairenbrussel850.jpg.jpg
Voor Brussel geldt dat de bewoners extra waakzaam moeten zijn. Ze hoeven niet thuis te blijven, maar dienen drukbezochte plaatsen wel te vermijden. Ook kunnen er extra veiligheidscontroles plaatsvinden en worden er meer agenten en militairen ingezet.
Waarom het dreiging niveau verhoogd is, is niet bekend gemaakt. Eerder verhoogde het OCAD het dreigingsniveau van 2 naar drie, omdat Salah Abdeslam, één van de verdachten van de aanslagen in Parijs vorige week vrijdag, nog voortvluchtig was en mogelijk zich in België zou ophouden.
Zaterdag komt de Belgische regering met meer informatie
NOS schrijft over de opschaling en de genomen maatregelen:
Om 05.00 uur werden er nog meer maatregelen bekendgemaakt: er rijdt zaterdag in Brussel geen enkele metro en alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse zijn dit weekend afgelast. De besturen van alle negentien Brusselse gemeenten krijgen het advies om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. 
In de aangrenzende gemeente  Vilvoorde (45.000 inwoners) zijn uit voorzorg de Sinterklaasintocht en andere evenementen geschrapt.
Update 13:00
De Belgische premier Charles Michel heeft gereageerd op het verhogen van het dreigingsniveau. De doelwitten zouden openbare plekken zijn, zoals winkels en straten. Het zou om een situatie gaan die vergelijkbaar is met Parijs. Toch riep hij op om de rust te bewaren.
De regering heeft grote evenementen afgelast, het metroverkeer stilgelegd, meer politie en militairen op straat en een telefoonnummer ingesteld waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.
Volgens Michel gelden de maatregelen tot zondag en wordt er daarna een nieuwe inschatting gemaakt door de OCAD. De premier wilde niet zeggen waarom precies het dreigingsniveau verhoogd is. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.