8

Belgische rechters geschokt na bezoek aan gevangenis

706 gedetineerden terwijl er plek is voor 402 ... Bezoek kan invloed hebben op uitspraken in rechtbank ...

Vijf Belgische rechters en de voorzitter van de rechtbank in Brussel zijn geschokt teruggekeerd van een werkbezoek aan de gevangenis in Vorst, Brussel. De werk- en leefomstandigheden zijn niet meer van deze eeuw volgens hen. In de gevangenis zitten 706 mensen opgesloten, terwijl er officieel plek is voor 402.

‘Ik heb 25 jaar geleden als onderzoeksrechter de gevangenis al bezocht en sindsdien is er blijkbaar niets veranderd’, zegt de rechtbankvoorzitter. ‘In vleugels C en D van de gevangenis zitten drie gevangenen in één cel van 9 vierkante meter, met een lavabo en een toilet achter een kamerscherm. Voor twee gevangenen is er een stapelbed, de derde heeft zijn matras op de grond. In vleugels A en B heeft elke gevangene zijn eigen cel maar zonder lavabo of wc. Daar krijgen ze een emmer en een kruik water.’

Volgens de rechters kan het bezoek gevolgen hebben voor de beslissingen die de Brusselse onderzoeksrechters nemen over de aanhouding van verdachten. ‘De onderzoeksrechters weten nu immers in welke omstandigheden die persoon zal terechtkomen.

De Morgen: Rechtbankvoorzitter geschokt na bezoek aan gevangenis in Vorst

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)