12

Belgische regering in zicht

Voor het eerst sinds de jaren ‘70 is het weer mogelijk dat België een Franstalige premier krijgt

De Waalse socialist Elio Di Rupo heeft na een lange nacht van 18 uur vergadering opnieuw een doorbraak bereikt in de coalitievorming. Na bijna anderhalf jaar onderhandelen is nu eindelijk een nieuwe regering in zicht. Vlaamse media verwachten over ruim een week een nieuw kabinet onder leiding van Di Rupo.

Zaterdagochtend bereikten de zes mogelijke coalitiepartijen een cruciaal akkoord over de begroting en hervormingen op sociaal en economisch gebied. Daarmee is de laatste grote hobbel genomen. Maandag gaan de onderhandelingen verder over de laatste loodjes (asiel, migratie en justitie).

De voorzitter van de Vlaams-liberale Open Vld, Alexander De Croo is blij met het bezuinigingsakkoord en gaat er vanuit dat het aan de eisen van de Europese Unie voldoet. “Mijn partij heeft het hard gespeeld, maar we hebben nu een begroting die meer bespaart dan belast.”

Di Rupo is gaan bijslapen nadat hij aan koning Albert bekend maakte dat de nieuwe regering in aantocht is. De socialist begon in mei met zijn formatie nadat eerdere pogingen van hem zelf en anderen waren mislukt. Een maand geleden wist hij de eerste hobbel over de staatshervorming te doorbreken. Als de regering rond is, zal Di Rupo de eerste Waalse premier worden sinds de jaren ’70.

Trouw: België is op weg naar nieuwe regering
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)