19

Belgische spaarders richten eigen bank op

40.000 leden sterke coöperatie NewB is reactie op misstanden bij banken

In België is de coöperatieve bank NewB (een verwijzing naar newbie) opgericht uit protest tegen de cultuur bij banken. NewB belooft klanten transparantie en eerlijkheid in het geldverkeer.


Meer dan 40.000 mensen hebben voor twintig euro deelgenomen en zijn mede-eigenaar van de coöperatieve bank.

De Morgen schrijft:

NewB kan nu op zoek naar het nodige startkapitaal. “We moeten 60 miljoen euro bijeenkrijgen”, gaat de woordvoerder verder. “Dat betekent niet noodzakelijk dat we die 60 miljoen ook op een rekening moeten staan hebben, het gaat om 60 miljoen aan engagementen van beleggers.

In een manifest zeggen de oprichters:

Met duizenden, burgers en organisaties, maken we een nieuwe bank, dicht bij de mensen. We zitten mee aan het stuur en coöpereren, want we willen dat ons geld nuttig wordt gebruikt in en voor de samenleving.

Geen ingewikkelde producten die bankiers zelf niet meer begrijpen, wel eerlijke producten en diensten zoals ik die verwacht van  een veilige bank die mijn vertrouwen verdient. In onze bank geen bonussen, parachutes of luxepaleizen. Ze werkt op de goedkoopste manier, heel efficiënt en professioneel. Het is een bank waarin ik me herken, met oog en oor voor de verschillen tussen mensen, een bank voor iedereen.

Mijn bank speculeert niet maar gebruikt geld om maximaal bij te dragen aan een lokale en duurzame economie. Onze bank investeert in innoverende producten en diensten met een sociale en milieugerichte meerwaarde. Maatschappelijk schadelijke activiteiten en producten zijn uitgesloten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (19)