20

Belgische stad in actie tegen graaicultuur banken

Gent beÃĢindigt rekeningen bij bonusbanken

Belgen zijn de bonussen aan bestuurders van banken die met staatssteun overeind worden gehouden zat. Deze week werden er weer smakken overheidsgeld in de eigen zakken gestopt. Omdat de branche geen zelfreinigend vermogen kent, besluit de stad Gent het bonussenbeleid van steuntrekkers KBC en Dexia via marktwerking aan te pakken. Met onmiddellijke ingang wordt het kapitaal van de stad overgeheveld naar andere banken.

De VRT meldt:

Het gaat om zo’n 30 à 35 miljoen euro. De stad dreigt ermee om haar loonverwerking, jaarlijks goed voor 250 miljoen euro, en nieuwe langetermijnbeleggingen bij andere banken te doen. “We willen een krachtig signaal geven dat we die onredelijke bonussen voor toplui niet pikken”, aldus schepen (wethouder, red) voor Financiën Christophe Peeters (Open VLD). “Als het slecht gaat met de banken, wordt er met belastingsgeld tussenbeide gekomen, daarna gaat met gewoon door met de graaicultuur. We spreken de grootbanken nu aan in de taal die ze begrijpen, de taal van het geld.

Het gaat om de banken Dexia en KBC. Eerder deze week bleek dat de banken een oproep van de Nationale Bank om geen bonussen uit te keren negeren. Zo kon Dexia topman een extra douceurtje van 600.000 euro, betaald door de burgers, in zijn zak steken. De bestuurders van de bank deden, toen de verontwaardiging eenmaal losbarstte, zoals gebruikelijk een beroep op overmacht. Nu eens zien of het weglopen van klanten ook als overmacht wordt ervaren.

cc-foto: intal.be Burgers voeren actie om Dexia-rekeningen te sluiten, oktober 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (20)