30

‘Belgische ziekenhuizen beter dan Nederlandse’

Patiënten wijken steeds vaker uit naar buitenland voor zorg ... Ministerie van Volksgezondheid gaat opzoek naar oorzaak

Steeds meer Nederlanders wijken voor een medische handelingen uit naar het buitenland. Ieder jaar gaan vele duizenden Nederlanders bijvoorbeeld naar België of Duitsland voor een knie- of een heupoperatie. Dat meldt NRC Handelsblad. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu onderzoeken waarom zoveel Nederlanders de grens overgaan.

Turkije is in trek voor cosmetische ingrepen die zelf bekostigd moeten worden. Ook voor vruchtbaarheidsbehandelingen kan men in Turkije terecht. Ondanks dat zorgverzekeraars de behandelingen in het buitenland gewoon vergoeden, is onduidelijk hoeveel mensen jaarlijks uitwijken naar het buitenland.

Om welk bedrag het gaat is wel bekend: vorig jaar is 620 miljoen euro uitgegeven aan doktersrekeningen in het buitenland. Dat is meer dan het ministerie had verwacht. Daar gingen de ambtenaren nog uit van 600 miljoen euro. “Extra gevoelig aan deze overschrijding is dat onduidelijk is wat de oorzaken daarvan zijn.” Dat zei minister Schippers in juni nog over de kwestie. Ter vergelijking: in 2009 besteedden Nederlanders zo’n 290 miljoen euro in buitenlandse ziekenhuizen.

NRC Handelsblad ging op onderzoek uit. Uit gesprekken met Nederlandse patiënten en huisartsen en Belgische ziekenhuizen concludeert de krant dat de dienstverlening in de Belgische zorg beter is. Bovendien is deze ook sneller en persoonlijker, aldus de ondervraagden.

Waarom de Belgische ziekenhuizen sneller en patiëntvriendelijker zijn? NRC schrijft:

Denktanks en adviseurs wijzen er steevast op dat de systemen onvergelijkbaar zijn […] ten eerste is de Belgische dokter ondernemer. Hij moet vechten voor iedere klant. […] Nederlandse artsen krijgen gewoon alle patiënten van de zorgverzekeraar waarmee het ziekenhuis zaken doet.”

NRC: In België is de patiënt koning, ook als hij uit Nederland komt (betaalde editie)

NRC: Onderzoek naar stijgend zorgtoerisme

cc-foto: Roel Wijnants, Haga Ziekenhuis

Geef een reactie

Laatste reacties (30)