61

Beloftes regime overtuigen demonstranten niet

Update: Google-topman Wael Ghonim vrijgelaten... Nog steeds demonstranten op Tahrirplein. Obama: Egypte kan niet meer terug. Oppositie eist nog altijd vertrek Mubarak. Ook verboden Moslim Broederschap was zondag bij gesprekken met regering

De beloftes van het regime hebben de betogers op het Tahrirplein nog niet kunnen overtuigen hun acties te staken. Dat meldt de Arabische televisiezender Al Jazeera. Egyptenaren zijn maandag opnieuw naar het Plein van de Bevrijding in de hoofdstad Caïro gekomen om het vertrek van president Hosni Mubarak. Zondag voerde de nieuwe premier Omar Suleiman gesprekken met de oppositiepartijen, juridische adviseurs en invloedrijke Egyptenaren. Ook de verboden Moslim Broederschap was hierbij aanwezig. Suleiman beloofde onder andere persvrijheid, vrijlating van mensen die tijdens de demonstraties zijn gearresteerd en vrije verkiezingen. De oppositie eist echter ook het vertrek van Mubarak.

Update maandag 15.50

The Wall Street Journal meldt dat Wael Ghonim, hoofd van de afdeling marketing van Google in het Midden-Oosten en Noord Afrika, vrijgelaten is. Ghonim verdween op één van de eerste dagen van de straten van Caïro.

Update zondag

Volgens president Obama zijn de ontwikkelingen in Egypte onomkeerbaar. Dat zei hij in een interview met het Amerikaanse tv-station Fox. Obama voegde eraan toe dat hij niet weet wanneer president Mubarak zal aftreden, zo meldt de NOS.
Volgens Obama weet alleen Mubarak zelf wanneer hij stopt als president van Egypte. Hij zei verder dat de VS niet kan dicteren wat er in Egypte gebeurt.

De NOS meldde zondag dat Vice-president Omar Suleiman persvrijheid heeft beloofd en de vrijlating van iedereen die bij de betogingen van de afgelopen twee weken is opgepakt. De regering en de oppositiepartijen hebben verder afgesproken dat er een gezamenlijke commissie komt die veranderingen in de grondwet moet voorstellen. De commissie moet in de eerste week van maart verslag uitbrengen. De voorstellen hebben onder meer betrekking op het presidentschap. Zo komen er meerdere kandidaten en een maximumtermijn voor de president, aldus de NOS.

Behalve de Moslim Broederschap en de seculiere oppositiepartijen, waren ook onafhankelijke juridische adviseurs en zakenmensen aanwezig bij de gesprekken met Suleiman, zo meldt de Arabische televisiezender Al Jazeera. Een groep prominente Egyptenaren die zich de ‘Raad van wijze mannen’ noemt, heeft voorgesteld dat de premier de leiding krijgt over een interim-regering, totdat vrije verkiezingen kunnen worden gehouden. Maar deze verkiezingen zouden dan worden gehouden onder de bestaande grondwet. Critici zeggen dat ze dan dus ook onder dezelfde oneerlijke omstandigheden zouden plaatsvinden.

Al Jazeera meldde zondag dat het gewone leven in de Egyptische hoofdstad na twee weken van protesten ook weer langzaam op gang komt. Veel mensen gaan weer aan het werk, uit pinautomaten komt weer geld. Toch is het Tahrirplein ook vandaag weer het toneel van demonstraties. Vrijdag waren de Egyptenaren met honderdduizenden bijeen om het vertrek van president Hosni Mubarak te eisen. Ondanks de demonstratie en toenemende druk van de internationale gemeenschap klampt Mubarak zich nog vast aan de macht en heeft hij de Vertrekdag overleefd.

Update zaterdag

Frank Wisner, een speciale gezant van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft in een gesprek met Al Jazeera gepleit voor het voorlopig aanblijven van de Egyptische president. Mubarak moet volgens Wisner in functie blijven om de wisselinge van de macht te sturen. De uitspraken van Wisner werden later door een andere directe medewerker van Obama van de hand gedaan als “uitlatingen van een privé-persoon” en dus niet als standpunt van Washington.

De Arabische televisiezender Al Jazeera meldde dat Mubarak was afgetreden als de voorzitter van zijn partij de NDP. Dat bericht is even later ingetrokken. De rest van de partijtop zou wel zijn afgetreden.

De protesten gaan zaterdag hun twaalfde dag in. Op een enkele kleine schermutseling na, is het op het Tahrirplein rustig deze ochtend, aldus Al Jazeera eerder op de dag. Het leger treedt bij de schaarse confrontaties tussen de demonstranten en de bendes van Mubarak op. In de loop van de ochtend zijn er steeds meer soldaten bij gekomen.

Volgens een correspondent van Al Jazeera staan er nog zo’n tienduizend mensen op het plein en staan er velen in lange rijen net buiten het plein te wachten om zich bij de betoging te voegen. De toegangswegen worden strak beveiligd, omdat geruchten de ronde doen dat mensen brandbommen en wapens het plein op proberen te brengen.

Lees meer bij Al Jazeera English: Egypt protesters hold their ground

Lees een samenvatting van eerder ontwikkelingen hier op Joop: Vrijdag Vertrekdag

Volg de ontwikkelingen live op Aljazeera English

Geef een reactie

Laatste reacties (61)