2

Beloftevolle Turkse violist verdronken tijdens vlucht naar Europa

Vorige week is de beloftevolle jonge Turkse violist Baris Yazgi om het leven gekomen, toen het bootje waarmee hij Turkije probeerde te ontvluchten zonk op de Middellandse Zee. Steeds vaker proberen jonge Turken op illegale wijze het land te ontvluchten. Zij zien onder het repressieve regime van president Erdogan geen toekomst meer en zoeken hun heil elders.

De 22-jarige Yazgi wilde zijn muziekstudie vervolgen in België, waar ook een broer van hem woont. Een jaar geleden bracht Yazgi al een tijd in België door op een toeristenvisum, maar toen dat verliep moest hij terug naar Turkije, waar hij zijn studie niet kon vervolgen wegens een gebrek aan inkomsten omdat hij geen vaste baan kon vinden. Yazgi verdiende geld met optredens en het bezorgen van pizza’s en volgde daarnaast gratis muziekcursussen.

Vanuit Istanbul probeerde Yazgi een studentenvisum voor België te krijgen om daar zijn geluk te beproeven. Nadat die aanvraag tot twee keer toe werd geweigerd, probeerde Yazgi het via de illegale route. Samen met een andere broer spaarde hij voldoende om een mensensmokkelaar te betalen voor de overtocht. Onderweg naar Lesbos sloeg het noodlot toe en zonk het gammele bootje waarin hij het Griekse eiland probeerde te bereiken. Vorige week woensdag spoelde het lichaam van Baris Yazgi in Turkije aan, zijn viool in zijn hand geklemd.

Het verhaal van Yazgi staat niet op zichzelf. Sinds de mislukte couppoging, nu negen maanden geleden, zijn al meer dan 40.000 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de coup, of van steun aan de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de coup. Nog eens ruim 120.000 mensen – rechters, officieren van justitie, docenten, politieagenten en andere ambtenaren – werden ontslagen of geschorst en het einde van die ontslaggolf lijkt nog niet in zicht. Veel vooral jonge Turken proberen nu het land te verlaten. Wanneer het niet lukt om daar de benodigde papieren voor te krijgen, zien velen geen andere keus dan de levensgevaarlijke route over zee.

Bronnen: De Morgen, Al Jazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (2)