Laatste update 11:50
39

Beloning topbestuurders stijgt met miljoenen

Het inkomen van bestuurders van top AEX-bedrijven blijft gestaag groeien. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het vaste salaris van de bestuurders steeg vorig jaar met meer dan 6 procent, gemiddeld ontvingen ze ruim negen ton. De bonussen van de bestuurders gingen omhoog tot bijna een miljoen.

Bij elf bedrijven van de top 20 van de AEX steeg de beloning. Negen bestuurders kregen juist minder, maar diverse grote bedrijven hebben in hun jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen aangekondigd dat ook zij de beloning dit jaar flink willen verhogen. Dit is volgens deze bedrijven noodzakelijk omdat het inkomen van hun bestuurders achter zou blijven bij het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven in het buitenland. ING rechtvaardigde hier het salaris van topman Ralph Hamers mee. Zijn beloning van ruim 2,5 miljoen euro is volgens de bank internationaal gezien zorgwekkend laag.

De bestbetaalde bestuurder is Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van informatieconcern Wolters Kluwer. Ze verdiende vorig jaar ruim 15,6 miljoen euro, twee ton meer dan het jaar daarvoor, toen ze ook al de lijst aanvoerde. Het gros van haar inkomen bestaat uit aandelen die haar werden toebedeeld. Beleggersvereniging VEB noemt deze beloning buitensporig, maar volgens Wolters Kluwer is de beloning van McKinstry goedgekeurd door aandeelhouders, en levert ze goede resultaten voor het bedrijf.

Ook de bazen van Relx (voorheen Reed Elsevier) en Heineken verdienden meer dan 10 miljoen euro. Hun beloning lag iets lager dan vorig jaar, maar dat kwam enkel doordat hun aandelen wat minder opbrachten. De topbestuurder van Unilever, Paul Polman, zakte naar 8,4 miljoen. Hij gaf eerder in een interview toe zich soms te schamen voor zijn beloning. Het salaris van Shell-bestuurder Ben van Beurden steeg van 5,5 naar 8,5 miljoen, door de uitbetaling van een langetermijnbonus.

De vakbond CNV noemde gisteren de stijging van bijna 6 procent van het salaris van ING-topman Ralph Hamers ‘merkwaardig’. De ING heeft namelijk ook aangekondigd dat er 2.300 zullen worden geschrapt. ‘Waar is de menselijke maat gebleven?’, reageert vakbondsbestuurder Ike Wiersinga. Het FNV vindt dat ING het salaris van hun topbestuurder niet met dat van zijn buitenlandse collega’s moet vergelijken, maar met die van topmannen van de Rabobank, ABN Amro of de Volksbank. In dat geval is het argument dat de beloning zorgwekkend laag zou zijn ‘onzin’.

Foto: CC Randi Heinitz

Geef een reactie

Laatste reacties (39)