78

Benoeming Van Woerkom gaat door

Update: Van Woerkom spreekt met ChristenUnie en PvdA ... Oh Oh Den Haag... Francisco van Jole en Peter Kee over de kwestie Van Woerkom ... Kamer gaat akkoord ... 'Dit is typische 'fuck you'-politiek van de VVD' ... 'Verzet tegen benoeming dankzij sociale media en internet' 

De benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman had een hamerstuk moeten zijn maar ontaardde in een politiek drama. Wat ging er mis? Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, en Peter Kee, politiek redacteur van het nieuwe programma Pauw, bespreken de kwestie. De Kamer gaat in meerderheid akkoord met de benoeming. Donderdag wordt er nog over gestemd maar niets lijkt de aanstelling nog tegen te kunnen houden, zo werd Joop na de uitzending duidelijk.


Updates onderaan artikel

Kee en Van Jole botsen hard bij De Nieuws BV op Radio 1 in hun wekelijkse politieke rubriek Oh Oh Den Haag. Volgens Kee is er gewoon een procedure gevolgd waarbij de commissieleden niet goed hebben doorgevraagd. Vervolgens is er zoals gebruikelijk een kandidaat voorgedragen. Volgens Van Jole ligt dat anders. Nu er slechts één kandidaat is voorgedragen, in plaats van zoals gebruikelijk meerdere, is er eigenlijk geen sprake van een keuze omdat er geen opponent is. Kamerleden kunnen namelijk niet tegen een kandidaat stemmen en blanco stemmen tellen niet mee. Dus in principe is 10 of zelfs 1 stem voor al voldoende om Van Woerkom aan te stellen. Dat zijn volgens Van Jole Noordkoreaanse toestanden. Kee stelt dat de verhouding 90 voor en 60 tegen zijn. Ook de hele D66-fractie schaart zich achter de zeer omstreden kandidaat. Dat betekent dat de benoeming erdoor is. Van Woerkom heeft volgens Kee nog een dag de tijd om zich terug te trekken. Inmiddels wordt duidelijk dat daar geen sprake van zal zijn.

Van Jole spreekt van een typisch staaltje ‘fuck you’-politiek van de VVD. Die partij was volgens het schema van de baantjesmachine aan de beurt om een kandidaat te leveren. In plaats van dat er een VVD’er van statuur naar voren is geschoven die voor iedereen acceptabel is, is Van Woerkom een omstreden VVD’er die er om bekend staat dat hij altijd partij kiest voor de sterksten. Zo wordt het instituut Ombudsman, dat geacht wordt op te komen voor de zwaksten, om zeep geholpen.

“Het is aan sociale media en internet te danken dat er nog verzet op gang kwam. De benoeming werd net voor Hemelvaartsdag bekend gemaakt. De dagen daarna was Den Haag vrij. Twintig jaar geleden geleden was hij vervolgens geruisloos benoemd”, aldus Van Jole.

Via Twitter werd meteen fel gereageerd op Van Jole.

Update donderdag 10.00 uur
Donderdagochtend is Guido van Woerkom in het Tweede Kamergebouw gesignaleerd. Hij is daar om in gesprek te gaan met een aantal fracties over het voorgenomen besluit om hem te benoemen tot Nationale ombudsman. De PvdA en de ChristenUnie zijn voor gesprek aangeschoven. Na het gesprek zal de Kamer zo snel mogelijk over de benoeming van Van Woerkom stemmen. Dat hij sowieso de nieuwe ombudsman wordt, tenzij hij zelf besluit zich te terug te trekken, staat zo goed als vast: Kamerleden kunnen namelijk niet tégen de benoeming stemmen, maar als ‘signaal’ alleen blanco. Eén stem voor is dus al voldoende voor de omstreden Van Woerkom om het belangrijke ambt te mogen uitoefenen.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)