Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Benoît Hamon aan kop in Franse socialistische voorverkiezingen

  •  
22-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9203059570_ae75421a2f_z

© cc foto: Parti Socialiste

De voorverkiezingen bij de Franse Socialistische Partij hebben zondag tot een bijzonder onverwachte nummer één geleid: oud-minister Benoît Hamon is de winnaar van de eerste ronde. Daarmee laat hij de onlangs afgetreden oud-premier Manuel Valls achter zich. Dat blijkt althans na de telling van ongeveer de helft van de stembureaus.
Uit de eerste telling staat Hamon op 35,21 procent van de stemmen, Valls op 31,56 procent. De derde plek is voor oud-minister Arnaud Montebourg, met 18,78 procent. Valls en Hamon zullen dus elkaars uitdager worden bij de volgende verkiezingsronde volgende week zondag.
Hamon is een beetje te vergelijken met de Britse Corbyn: hij bepleit een radicalere linkse koers voor de Franse socialisten. Hamon pleit onder meer voor een algemeen basisinkomen voor iedere Fransman van uiteindelijk zo’n 750 euro per persoon. Volgens de laatste peilingen zou hij 27 procent van de stemmen halen, maar dat zijn er dus fors meer. Een paar maanden geleden stond hij nog op 13 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.