47

Beoogd Nationale Ombudsman maakte racistische opmerking

Contrast: Vorige Ombudsman noemde Nederland een racistisch land 

ANWB-directeur Guido van Woerkom wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale Ombudsman. Hij is door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die in december opstapte. Een schril contrast: Van Woerkom kwam enkele jaren geleden in opspraak vanwege een discriminerende uitspraak, terwijl Brenninkmeijer onlangs juist discriminatie in Nederland wilde bestrijden.

Van Woerkom zei tijdens een congres in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi zou laten reizen omdat er ”nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. 

Brenninkmeijer stelde juist het racisme in Nederland aan de kaak. In oktober bracht hij hierover een rapport uit. In Buitenhof lichtte hij toe:

“De belangrijkste overweging is eigenlijk een reflex op wat je in onze samenleving ziet en wat nauwelijks besproken kan worden. Dat is dat het politieke tij in Nederland discriminatoir is, dat het politieke tij in Nederland racistisch is. Dan heb ik het niet over één politieke partij maar integraal, de stemming in Den Haag is tegen vreemdelingen, is tegen het buitenland.

Nederland is erg populistisch en erg nationalistisch en als je het bijvoorbeeld aan de Organisatie voor Europese Samenwerking vraagt dan staat Nederland in Europa op de derde plaats, na Griekenland en Oostenrijk, als het gaat om het discrimineren van mensen.”

Een groter contrast tussen de twee mannen had er nauwelijks kunnen zijn. De Nationale Ombudsman behandelt, onafhankelijk en onpartijdig, klachten van burgers over de overheid. Als de Kamer het toch nog een goed idee vindt om van Woerkom op deze plek te zetten, wordt hij waarschijnlijk in het najaar beëdigd.

Brenninkmeijer, die de functie sinds 2005 vervulde, is naar de Europese Rekenkamer. Sinds januari neemt Frank van Dooren zijn taken waar.

NRC: ANWB-directeur Van Woerkom wordt Nationale Ombudsman

NU.nl: ANWB-topman wil geen Marokkanen beledigen

Foto-cc: Rene Passet

Geef een reactie

Laatste reacties (47)