8

Beren, wolven en lynxen doen het goed in Europese natuur

Populatie grote carnivoren op het Europese vasteland herstelt zich: 17.000 beren, 12.000 wolven en 9.000 lynxen 

Recentelijk werd bekend dat Europa steeds groener wordt, maar niet alleen het plantenleven floreert. Uit onderzoek van Science blijkt dat de populatie van grote carnivoren op het continent herstellende is. Maar liefst 17.000 bruine beren, 12.000 wolven, 9.000 lynxen en 1.250 veelvraten lopen voor het grootste deel buiten natuurreservaten rond. In het onderzoek zijn Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland niet meegenomen.

De dieren wonen verspreid over het hele Europese vasteland. Alleen Nederland, België, Denemarken en Luxemburg hebben geen enkele broedpopulatie van de grote vier roofdieren. Toch blijkt uit onderzoek dat deze dieren het zelfs in de bossen van deze dichtbevolkte landen goed zouden kunnen doen. Guillaume Chapron van de Zweedse landbouwuniversiteit en onderzoekers door heel Europa vonden wolven in de buitengebieden van steden waar tot wel 3.050 mensen per vierkante kilometer woonden. Dat is bijna net zo veel als de bevolkingsdichtheid van de stad Utrecht (3.507). De onderzoekers hopen dat mens en dier hun leefomgeving – net als vroeger – kunnen delen. Chapron:

Ik zeg niet dat het een romantische verhaal is – samenleven brengt vaak conflicten met zich mee – maar het is belangrijk om die conflicten te beheersen, beperkt te houden en bijkomende problemen op te lossen. Wilde dieren, zoals wolven, kunnen moeilijke buren zijn.

Cc-foto: Arend

Geef een reactie

Laatste reacties (8)