453

Bericht dat aarde niet meer opwarmt klopt niet

Instituut dat zich bezighoudt met opwarming van de aarde fluit Britse krant terug die cijfers gebruikte om misleidend artikel te schrijven

De Britse krant Daily Mail meldde zondag dat de opwarming van de aarde tot stilstand zou zijn gekomen. Volgens Met Office, het instituut dat eerder deze week de cijfers publiceerde waarop de Daily Mail zich baseert, klopt dat niet, zo schrijft Trouw maandag. “De berichtgeving van de Daily Mail is misleidend” aldus Met Office.

De Daily Mail schreef zondag dat de temperatuur op aarde sinds 1997 niet meer is gestegen. In de periode 1980 tot 1997 steeg de temperatuur nog wel. Het zou een ‘pauze’ zijn in de opwarming van de aarde, maar wel een pauze die net zolang duurt als de opwarming in de jaren ervoor.

Met Office, het instituut in Engeland dat zich specifiek bezig houdt met de temperatuur op  aarde, reageert in een nieuwsblog op zijn website dat de periode waarop de verslaggever van de Daily Mail zich baseert te kort is om conclusies aan te kunnen verbinden.
Trouw legt verder uit:

Dat de aarde de afgelopen jaren minder snel is opgewarmd is te verklaren uit het feit dat er in 1997 een extreem sterke El Nino was, een periode waarin de temperaturen op het zuidelijk halfrond flink kunnen oplopen. Dit werd gevolgd door een extreem sterke La Nina in 1999, een periode waarin de temperaturen in het zuidelijke halfrond juist extreem afnemen. Hierdoor lijkt het in de grafieken alsof de globale temperaturen hebben stil gestaan. Maar als naar het volledige beeld van de afgelopen 140 jaar wordt gekeken zit er een duidelijke stijgende lijn in de mondiale gemiddelde temperatuur.

Trouw: ‘Bericht dat de aarde niet meer opwarmt is misleidend’

Foto-cc: Gerard van der Leun

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (453)