Laatste update 12:07
32

Berlijn bestrijdt extreemrechts geweld met verblijfsvergunningen

Berlijn wil dat asielzoekers die slachtoffer worden van extreemrechts geweld een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. Daarmee moet een signaal worden afgegeven aan de daders van racistische aanvallen. Het bestuur van de Duitse hoofdstad en deelstaat onderzoekt momenteel de juridische mogelijkheden daarvoor.

Minister van Binnenlandse Zaken Andrea Geisel (SPD) heeft het idee voor zo’n maatregel afgekeken van de omliggende deelstaat Brandenburg, waar onlangs een soortgelijke regeling werd ingevoerd. ‘Ik vind een vrijstelling, zoals Brandenburg heeft ingevoerd, een sterk politiek signaal afgeven aan hen die denken dat je vluchtelingen het land uit kunt jagen door ze aan te vallen.’

‘Tegen hen zeg ik: nee. Wie het slachtoffer wordt van extreemrechts geweld zal twee keer zo veel bescherming krijgen en niet worden uitgezet.’

Brandenburg is vooralsnog de enige Duitse deelstaat waar een dergelijke vrijstelling wordt afgegeven. Uitgeprocedeerde asielzoekers die getuige zijn van racistisch geweld of daar zelf slachtoffer van worden, mogen in elk geval blijven tot het onderzoek naar de aanval is afgerond. In ernstige gevallen mag het slachtoffer de uitkomst van de rechtszaak afwachten of zelfs permanent blijven. Uitzonderingen daarop zijn asielzoekers die zich zelf schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf of een veiligheidsrisico vormen.

Giesel laat weten dat Berlijn nog niet zover is. Het bestuur zoekt uit of eenzelfde maatregel als in Brandenburg ook in de hoofdstad kan en moet worden ingevoerd. Berlijn kent al een wetgeving die het mogelijk maakt aan slachtoffers van ernstig geweld een uitzonderingspositie toe te kennen. De vraag is nu of in Berlijn geregistreerde asielzoekers daar ook voor in aanmerking komen.

Duitsland kent de afgelopen jaren een forse toename in de stijging van extreemrechts geweld en aanvallen op asielzoekerscentra. Vorig jaar oktober bleek uit rapporten dat er in 2016 in Duitsland bijna achthonderd aanvallen op azc’s zijn geweest. In 2015 waren dat er zelfs meer dan duizend.

Bron: Der Tagesspiegel / cc-foto: m.a.r.c.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)