14

Berlijn herdenkt val van Muur

Merkel, Gorbatsjov en Walesa wandelen historische route van oost naar west ... EU-leiders lobbyen door over hun nieuwe president ... Obama ontbreekt in Berlijn

Berlijn herdenkt vandaag dat het precies twintig jaar geleden is dat de grens tussen West- en Oost-Duitsland open ging. Bondskanselier Merkel wandelde de route van oost naar west met twee regeringsleiders uit die tijd: Michail Gorbatsjov en Lech Walesa. Veel regeringsleiders zijn bij de herdenking aanwezig. Barack Obama ontbreekt, maar stuurde wel zijn buitenlandse minister Hillary Clinton.

Door redactie Joop

LOBBY: Tijdens de feestelijkheden wordt druk gelobbyd om onder de EU-regeringsleiders overeenstemming te bereiken over de nieuwe Europese president. Toch lijkt het EU-voorzitter Zweden niet te lukken om al een akkoord te bereiken in Berlijn.

SARKOZY: Menigeen claimt erbij te zijn geweest, die 9e november 1989. De Franse president Nicolas Sarkozy pronkt er zelfs mee op zijn Facebook-pagina. De aanstormende politicus van toendertijd liet zich zelfs fotograferen bij de afbrokkelende muur.

GORBATSJOV: Vanmiddag bedankt de Duitse bondskanselier Merkel de Russische oud-president Gorbatsjov voor zijn rol bij de val van de Muur in 1989. Verandering in de DDR werd mogelijk door zijn beleid in de Sovjet-Unie, aldus Merkel.

FEEST: Vanavond vindt bij de Brandenburger Tor het Feest van de Vrijheid plaats. Tal van Europese regeringsleiders zijn daarbij aanwezig, inclusief de Amerikaanse minister Clinton en de Russische president Medvedev.

Zie ook: de nieuwspagina van NRC.nl over de Berlijnse herdenking.

Foto: ThorLeif.Wiik (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (14)