Laatste update 13:10
0

Berlijn maakt van Internationale Vrouwendag een algemene feestdag

Berlijn maakt van Internationale Vrouwendag een algemene feestdag. De overheid in de deelstaat volgt daarmee het advies op van de Berlijnse burgemeester. Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 8 maart en staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

Met het uitroepen van een nieuwe feestdag op 8 maart schrijft Berlijn geschiedenis; het is de eerste Duitse deelstaat die deze stap zet. In Berlijn zullen die dag de meeste werknemers een officiële vrije dag hebben.

Het was burgemeester Michael Müller die het plan indiende. De regering, bestaand uit de sociaaldemocratische SPD, de Linkse Partij en de Groenen, hebben dat idee nu omarmd. Dit weekend liet Groenen-leider Nina Stahr weten: ‘De betrokkenheid bij vrouwenrechten en gelijkheid maakt deel uit van het DNA van de Groenen. We zijn blij dat er nu een meerderheid in het parlement is voor het omarmen van Vrouwendag.’

Hoewel stadstaat Berlijn slechts een van Duitslands zestien deelstaten is, heeft het uitroepen van de feestdag in de tevens hoofdstad en drukst bevolkte stad grote gevolgen. Met miljoenen werknemers die op 8 maart een extra vrije dag krijgen is de verwachting dat Berlijn daarmee van grote invloed zal zijn op de overige deelstaten. Hoewel de dag tot feestdag wordt uitgeroepen, benadrukt Nina Stahr dat de dag wel een duidelijke politieke lading houdt: ‘Zolang we nog geen gelijke rechten en representatie hebben bereikt, zullen de Groenen 8 maart niet alleen vieren, maar ook gebruiken om de straat op te gaan om te strijden voor een rechtvaardiger maatschappij.’

SPD-partijleider in het Berlijnse parlement Raed Saleh voegde daaraan toe dat dat Vrouwendag gevierd zal worden ‘in de geest van Berlijn’, waarbij ook stil wordt gestaan bij de strijd om gelijke rechten voor alle genders, achtergronden en afkomsten. De dag waarop de feestdag werd aangekondigd, zondag 25 november, was ook niet geheel toevallig: die dag was de Internationale Dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen.

Internationale Vrouwendag bestaat sinds 1911 en wordt sinds 1921 gehouden op 8 maart. Op die dag wordt wereldwijd stilgestaan bij en actiegevoerd voor gelijke rechten voor vrouwen. De viering vindt jaarlijks plaats rond een bepaald thema, zoals de strijd tegen geweld of armoede. Veel mannen grijpen Vrouwendag aan om misplaatst en verongelijkt te klagen dat er geen Internationale Mannendag is. Die is er overigens wel: op 19 november.

Bron: DW / cc-foto: Molly Adams

Geef een reactie

Laatste reacties (0)