19

Berlusconi kan nucleaire droom vergeten

UPDATE Voorlopige uitslag: Ruime meerderheid zegt 'nee' tegen herinvoer kernenergie. Opkomst referendum hoog genoeg om het geldig te maken

[UPDATE maandag] De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal zijn nucleaire aspriraties moeten opgeven, zo meldt NRC Handelsblad. De eerste exitpolls voorspellen dat een ruime meerderheid tegen de herinvoering van kernenergie in Italië heeft gestemd. De opkomst bij het referendum was hoog genoeg om het geldig te maken, namelijk 57 procent. Vijftig procent is vereist.

De Italianen stemmen in twee dagen over de herinvoering van kernenergie, de privatisering van het water en de gerechtelijke onschendbaarheid van premier Berlusconi.

De opkomst voor het referendum in Italië is tot nu toe uitzonderlijk hoog, zo schrijft NRC. Zes eerdere referenda haalden het niet. De stembureaus in Italië sluiten vanmiddag om 15.00 uur. De officiële uitslag wordt later op de dag verwacht.

Het stemgedrag van de Italianen zal vermoedelijk beïnvloed zijn door de nucleaire ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima en de geplande afschaffing van kernenergie in Duitsland.

Milieuorganisaties en actievoerders wisten honderdduizenden handtekeningen in te zamelen voor het referendum voor kernenergie. De centrumrechtse regering wil kernenergie herinvoeren en heeft tot op het laatste moment geprobeerd het referendum tegen te werken.

Grote controverse omhult ook het voorstel om hooggeplaatste regeringsfunctionarissen van vervolging uit te sluiten. Het is algemeen aanvaard dat de premier hiermee vooral de rechtszaken tegen hem zelf probeert te traineren. Berlusconi wordt onder meer beschuldigd van machtsmisbruik en betaalde seks met een minderjarige.

Update 15.30

Berlusconi ziet in dat hij zijn kernenergieprogramma waarschijnlijk niet kan voortzetten. Dat zei hij in Milaan tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, meldt persbureau AP. Naar verwachting is de opkomst meer dan 51 procent waarmee het referendum geldig is, aldus NRC.
cc-foto: Geomangio

Geef een reactie

Laatste reacties (19)