11

Berlusconi nu aangeklaagd voor omkoping

Belastingfraude levert mediamagnaat vier jaar cel op ... Update: Nieuwe aanklacht, nu wegens omkoping

Het hooggerechtshof in Milaan heeft de Italiaanse politicus en mediamogul Silvio Berlusconi, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset. Naast de celstraf, die hij naar alle waarschijnlijkheid thuis mag uitzitten vanwege zijn hoge leeftijd, is het Berlusconi ook voor vijf jaar verboden een publieke functie uit te oefenen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Berlusconi in cassatie gaat, maar zelfs na een definitieve veroordeling is het onwaarschijnlijk dat de zesenzeventigjarige zijn riante woning voor de petoet zal moeten verruilen. Toch kan deze veroordeling wel degelijk consequenties hebben. De kersverse regering die de centrumlinkse PD gedwongen vormde met de centrumrechtse PDL van Berlusconi (en de partij van oud-premier Mario Monti), lijkt nog niet sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen.

Update: Het Italiaanse openbaar ministerie heeft een nieuwe aanklacht ingediend tegen Berlusconi: In 2006 zou hij een senator hebben omgekocht om zijn rivaal Romano Prodi te verzwakken. Voor 3 miljoen euro stapte senator De Gregorio over naar het Berlusconi-kamp, volgens de aanklacht. De senator in kwestie gaf eerder al toe dat hij geld had aangenomen van de oud-premier.

Nu.nl: Berlusconi krijgt ook in hoger beroep 4 jaar cel

De Volkskrant: Nieuwe aanklacht tegen Berlusconi wegens omkoping rivaal

Geef een reactie

Laatste reacties (11)