Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Berlusconi wil proces 'Rubygate' via parlement tegenhouden

  •  
05-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Berlusconi300_02.jpg
Coalitiegenoten van Italiaanse premier dienen motie in die rechtszaak moet blokkeren. Centrumlinkse oppositie heeft al aangekondigd tegen te stemmen
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi probeert via het parlement het proces tegen te houden dat tegen hem is aangespannen wegens machtsmisbruik en seks met een minderjarige. Zijn rechtse coalitiegenoten dienen dinsdag een motie in die de rechtszaak moet blokkeren. De centrumlinkse oppositiepartijen hebben al gezegd tegen te zullen stemmen, maar de rechtse coalitie heeft een kleine meerderheid in het parlement. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.
Het proces tegen Il Cavaliere, ofwel de Ridder, zoals de Italiaanse premier liefkozend door zijn aanhang wordt genoemd, moet morgen in Milaan van start gaan. Berlusconi’s aanhang vindt de rechtbank in de Noord-Italiaanse stad niet bevoegd. Omdat hij zijn veronderstelde daden van machtsmisbruik heeft gesteld in zijn officiële hoedanigheid als premier, zou de premier enkel door een speciaal hiervoor op te richten rechtbank berecht kunnen worden, zo schrijft De Morgen
De motie om het de zaak te blokkeren zou na parlementaire goedkeuring aan het Grondwettelijk Hof moeten wordt voorgelegd. Maar zelfs als de motie wordt aangenomen, kan het zogenoemde Rubygateproces worden voortgezet. Het kan immers maanden duren voordat het Grondwettelijk Hof tot een uitspraak over de kwestie komt.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.