Laatste update 14:23
9

Beroemdheden roepen Japan op walvissenjacht niet te hervatten

In een open brief aan de Japanse premier Shinzō Abe vragen een aantal beroemdheden of Japan de beslissing om weer op walvissen te gaan jagen wil terugdraaien. Onder andere Ricky Gervais en Stephen Fry dringen er bij Abe op aan niet uit de Internationale Walvisvaartcommissie te stappen. Deze commissie ziet toe op afspraken die wereldwijd gemaakt zijn rondom de walvisvaart en Japan is een van de leden. Natuurwetenschapper Chris Packman, een van de ondertekenaars, roept op tot actie:

Tot onze walging en die van de rest van de wereld, wil Japan het jagen op walvissen weer hervatten. We hebben geen verklaringen van walging nodig, we willen sancties die pijn doen. Als schaamte de Japanners niet doet keren, doet economische pijn dat misschien wel.

Voor het eerst in 30 jaar zal Japan commerciële walvisvaart hervatten. De vloot van het land zal in juli van dit jaar uitvaren, liet een woordvoerder van de Japanse regering weten. Vooralsnog zal er alleen gejaagd worden in Japanse territoriale wateren. De jaarlijkse expeditie naar het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, wat een terugkerend gevoelig conflict tussen Japan en Australië oplevert, stopt wel. In 2017 keerde een Japanse vloot terug met 333 gedode walvissen.

Cc-foto: Ashala Tylor

Geef een reactie

Laatste reacties (9)