Laatste update 22:31
209

Beroepsleugenaar Alex Jones van iTunes, Spotify en Facebook gegooid

Complottheoretics Alex Jones is met meerdere pagina’s en podcasts vol leugens en andere onzin verwijderd van zowel Facebook, iTunes en Spotify. De platforms kregen veel kritiek te verduren over het toestaan van Jones’ leugens en haatzaaien en hebben na een evaluatie van de kanalen besloten dat de kritiek terecht is.

Op Facebook werden vier pagina’s verwijderd, zowel van Jones zelf, als van zijn nepnieuwsshow- en website Infowars. Jones had op zijn persoonlijke Facebookpagina al een blokkade van dertig dagen vanwege ‘zijn rol in het plaatsen van ongepaste inhoud’ op de andere pagina’s. Als verklaring voor het sluiten van de andere pagina’s heeft Facebook laten weten:

Er is meer inhoud van dezelfde pagina’s bij ons gerapporteerd – na beoordeling hebben we het aangemerkt als verheerlijking van geweld en haatzaaien. Hij overtrad de regels met betrekking tot geweldsuitingen, en het gebruik van dehumaniserende taal over mensen die transgender, moslims en immigranten zijn.

Hoewel Jones ook een grote rol heeft gespeeld in het verspreiden van complottheorieën over 9/11 en de schietpartijen op scholen als Sandy Hook en Parkdale, zegt Facebook dat die schendingen van de huisregels niet hebben meegespeeld in de beslissing de pagina’s nu te sluiten.

Kort voor Facebook tot actie overging, besloot Apple om de podcast van Alex Jones uit iTunes te verwijderen. Daar heeft met name Jones’ berichtgeving rond Sandy Hook wel mee te maken. In 2012 werden op de Sandy Hook basisschool 26 mensen doodgeschoten door de 20-jarige Adam Peter Lanza. Twintig van de slachtoffers waren kinderen. Het is de op een na dodelijkste schietpartij op een school in de Verenigde Staten. Direct na de schietpartij begon Alex Jones een uitvoerige mediacampagne om het bloedbad te framen als een complot en om de leugen te verspreiden dat de moorden nooit hebben plaatsgevonden. Momenteel loopt er een rechtszaak tegen Alex Jones, aangespannen door ouders van de slachtoffertjes.

Spotify sloot zich als laatste aan in de rij. Maandag werd door de streamingdienst de podcastserie The Alex Jones Show verwijderd. Nadat Spotify afgelopen weekend de nodige kritiek te verduren kreeg over het toevoegen van de podcast, werden eerst specifieke afleveringen verwijderd. Uiteindelijk besloot Spotify om de hele podcast van hun platform te wissen. Drie andere Infowars-podcasts zijn wel nog steeds via Spotify te beluisteren.

Sinds Jones in 1999 Infowars begon, heeft hij een grote schare fans weten te verzamelen. Zijn populariteit binnen bepaalde kringen nam een vlucht na de aanslagen op 9/11, waarbij Jones uitvoerig verkondigde dat de aanslagen vanuit de Amerikaanse overheid zelf kwamen. Tegenwoordig keert Jones zich vooral tegen “links”. Ook de massamoord op Sandy Hook was volgens Jones een complot van links om strengere wapenwetten door te kunnen voeren. Andere beweringen van Jones zijn bijvoorbeeld dat er met opzet chemicaliën in het water gestopt worden waar kikkers homoseksueel van worden. President Donald Trump heeft herhaaldelijk laten weten een fan te zijn van Jones.

Update 22.00 uur: Ook YouTube heeft het Infowars kanaal van Alex Jones permanent verwijderd. Het kanaal was al voor 90 dagen geschorst omdat Jones zich schuldig had gemaakt aan haatzaaien en het aanwakkeren van geweld tegen kinderen. Omdat Jones vervolgens de inhoud van zijn Infowars video’s via andere, eveneens door hem beheerde kanalen deelde, is de schorsing omgezet in een definitieve verbanning.

Bron: The Guardian 

Geef een reactie

Laatste reacties (209)