6

Beschaamde bedpartners waarschuwen ex voor SOA met anonieme sms

Huisarts verstrekt een speciale code aan patiƫnten waarmee sms'jes of e-mails zonder afzender verstuurd kunnen worden

Mensen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kunnen hun (ex-)bedpartners binnenkort anoniem op de hoogte stellen met hulp van de huisarts. Die verstrekt een speciale code waarmee sms’jes of e-mails zonder afzender verstuurd kunnen worden. Via de website Partnerwaarschuwing.nl wordt dan het volgende bericht verstuurd: “Pas op, het wordt u aangeraden u te laten testen op chlamydia/gonorroe.”

Voorheen konden mensen voor een SOA check bij de GGD terecht, maar sinds de voorwaarden voor een soa-consult bij de GGD strenger zijn geworden – omdat Volksgezondheid een maximum aan de financiering heeft gesteld – zijn patiënten veelal aangewezen op hun huisarts. De GGD mag alleen nog mensen onderzoeken uit een groep met ‘hoog risisco’, te weten jongeren onder de 25 jaar, homoseksuele mannen of prostituees.

GGD’s in Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond draaiden eerder al proef met partnerwaarschuwing, met goede resultaten. Volgens een woordvoerder van de GGD in Rotterdam heeft een ‘substantiële groep’ soa-patiënten bedpartners via de site gewaarschuwd, terwijl ze dat naar eigen zeggen anders hadden nagelaten. Gemiddeld worden per beriicht 3,6 partners gewaarschuwd. 84 procent van de gebruikers laat een sms versturen, 16 procent kiest voor e-mail. Het leeuwendeel, bijna 90 procent, doet dit anoniem.

Huisarts Jan van Bergen, tevens voorzitter van de expertgroep seksuele gezondheid van het Nederlands Huisartsengenootschap, zegt in NRC:

Patiënten willen vaak vooral ex-partners niet waarschuwen, maar op deze manier wordt dat een stuk makkelijker.”

Ongeveer 15 procent van de bezoekers van soa-poli’s blijkt na onderzoek een geslachtsziekte te hebben, zo melden cijfers van het RIVM uit 2013.

Cc-foto: een vrouw op een bakfiets leest een bericht met onbekende inhoud op haar telefoon, Toni

Geef een reactie

Laatste reacties (6)