Laatste update 13:00
17

Beschermengelen weren homohaters van begrafenis in Orlando

In Orlando hebben mensen verkleed als beschermengelen de begrafenis van een van de slachtoffers beschermd tegen de aanwezigheid van de homohatende demonstranten van de radicale Westboro Baptist Church. Die wilden hun afkeer van homo’s kenbaar maken tijdens de begrafenis van de 32-jarige Christopher Leinonen die bij de aanslag in club Pulse gedood werd.

Hoewel de kerk maar een kleine gemeenschap kent, zijn ze wereldwijd bekend vanwege hun haatdragende en extreem intolerante uitlatingen en een van hun favoriete bezigheden: het verstoren van begrafenissen. Van dat laatste wilde een groep van zo’n tweehonderd mensen dit keer niets weten. Zij schermden de plechtigheid zo goed als zij konden af van de extremisten van Westboro.

‘We willen met onze aanwezigheid laten zien dat we er zijn voor de families van de slachtoffers en dat we aan hun kant staan,’ aldus een van de “engelen”.

De kostuums die door een groot deel van de beschermengelen gedragen werd – gigantische wit-linnen vleugels – werden gemaakt door vrijwilligers van de Shakespeare theatergroep in Orlando.

‘We hebben de vleugels aanvankelijk zo groot mogelijk gemaakt, omdat we niet precies wisten waar de demonstratie zou zijn en we wilden zeker weten dat we de protestborden van Westboro konden bedekken,’ zei een andere tegendemonstrant.

We wilden zoveel mogelijk steun verlenen als mogelijk was en we wilden de anti-homodemonstranten een zo groot mogelijke tegendemonstratie geven.

Dankzij de actie van de engelen en hun sympathisanten, slaagden de extremisten van Westboro er niet in de plechtigheid te verstoren. Wel hielden zij een stille protestwake van ongeveer een uur, waarbij zij borden met homohatende teksten meedroegen, die dankzij de engelenvleugels en regenboogvlaggen nauwelijks zichtbaar waren.

In Kissimee, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Orlando, werd de begrafenis van de vermoorde Jean Carlos Mendez wel bruut verstoord. Daar probeerde een ongeduldige automobilist door de rouwstoet heen te rijden. Daarbij raakten twee motoragenten gewond. Hun toestand is stabiel.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)