259

Bestand Gaza lijkt stand te houden

Update: Rustige nacht in Gaza ... Britse staatssecretaris stapt op om Gaza ... Israël heeft grondtroepen volledig teruggetrokken ... Palestijnen verzorgen hun gewonden, begraven hun doden

Veel Palestijnen die de afgelopen weken en dagen hun huizen ontvluchtten om de Israëlische bombardementen te ontlopen, keren vandaag eindelijk terug naar hun huizen, voor zover die nog overeind staan. Na diverse mislukte pogingen lijkt een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas eindelijk stand te houden.


Updates onderaan

Het Israëlische leger zegt haar missie in de Gazastrook volbracht te hebben nu het grootste deel van de Hamas-tunnels zijn vernietigd. Dat melden Israëlische media disndagochtend. De Israëlische grondtroepen hebben zich nu ook volledig teruggetrokken. Maandagavond werden Israël en Hamas het eens over een tijdelijk bestand dat dinsdagmorgen om 7 uur onze tijd is ingegaan en drie dagen moet duren. Enkele minuten daarvoor vuurde Hamas nog een – voorlopig laatste – salvo raketten af op Jeruzalem.

Update 11.20
De Britse politica Sayeedi Warsi, stapt op vanwege de standpunten van haar regering met betrekking tot het conflict tussen Israël en Hamas. Dat melden Britse media. Warsi heeft zich de afgelopen weken regelmatig uitgesproken over de oorlog. The Guardian schrijft dat ze ontevreden was over het uitblijven van een uitgesproken veroordeling door haar regering van het Israëlische grondoffensief en het oplopende dodental.

Warsi schreef onder meer:

Kunnen mensen stoppen te proberen het doden van kinderen goed te praten? Hoe onze politiek ook werkt, rechtvaardiging is nooit op zijn plaats, alleen spijt.

Warsi was sinds september 2012 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was ze vicevoorzitter van de Conservatieve Partij, de partij is sinds 2010 de grootste in het Verenigd Koninkrijk.

Update woensdag 6 augustus:
Het driedaagse bestand tussen Israël en Hamas lijkt tot nu toe stand te houden. In de afgelopen 24 uur zijn er geen raketbeschietingen geweest en hebben er geen luchtaanvallen plaatsgevonden, laten beide partijen weten. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Update 10.30
In Gaza maken de Palestijnen de schade op. Het drinkwater in Gaza is besmet geraakt met rioolwater. Dat meldt De Redactie. Door de hevige bombardementen van de afgelopen maand zijn tientallen bronnen, leidingen en reservoirs in Gaza vernield. Ook ligt op straat zo’n 15.000 ton afval te rotten, zijn waterpompstations bijna door hun brandstof heen en hebben veel buurten al dagen geen elektriciteit, aldus de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Lees ook op Joop: Israël hervat aanval op Gaza, vandaag weer staakt-het-vuren

Geef een reactie

Laatste reacties (259)