30

Bestand Oekraïne onder druk door dodelijke schietpartij

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van eerste geweldsincident sinds bestand 

Bij een schietpartij bij een wegblokkade van pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne is één persoon omgekomen. Drie mensen raakten gewond. Volgens de Oekraïense autoriteiten is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, zo meldt de NOS. Inmiddels is wel het vingerwijzen tussen Oekraïne en Rusland begonnen en komt het nog maar enige dagen oude bestand tussen de conflicterende partijen onder druk.


De Russische tv-zender Russia 24 meldde eerder dat er vijf doden waren gevallen. De inwoners van Slavjansk die de wegblokkade bemanden zouden in de nacht van zaterdag op zondag door onbekenden vanuit een auto zijn neergeschoten.

Volgens Rusland zit de Rechtse Sector achter de aanval. Deze Oekraïens-nationalistische organisatie zelf ontkent betrokkenheid bij de schietpartij, zo meldt de NOS. Rusland reageerde verontwaardigd op het incident. Het ministerie zei zondagochtend een verklaring.

Rusland is woedend om deze provocatie door schutters. Dit toont de onwil van de autoriteiten in Kiev aan om nationalisten en extremisten te ontwapenen.

Volgens Rechste Sector zitten juist Russische speciale troepen erachter: 

Het is een godslasterlijke provocatie door Rusland: godslasterlijk omdat het op een voor christenen heilige nacht voor Pasen gebeurde

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU sprak van een ‘cynische provocatie’. De dienst liet in een verklaring op de website weten dat ze denkt dat het incident in scene is gezet, zo schrijft de Volkskrant.

Het was het eerste geweldsincident sinds het akkoord van Genève van afgelopen donderdag. Toen maakten Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Oekraïne afspraken om de spanningen in het oosten van Oekraïne te verminderen. Pro-Russische groepen houden echter nog altijd overheidsgebouwen bezet in ten minste tien steden en weigeren hun wapens in te leveren.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)