8

Beste minister, wat weet de AIVD van mij?

Piratenpartij: Controleer zelf uw inlichtingendienst! Zet ministers Plasterk en Hennis aan het werk

Weten wat de AIVD en MIVD van je weten? De Piratenpartij heeft twee voorbeeldbrieven gepubliceerd die kunnen worden gebruikt om inzage te krijgen in de gegevens die de inlichtingendiensten hebben verzameld. De wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten biedt namelijk de mogelijkheid om een informatieverzoek te doen bij de verantwoordelijke ministers.

De Piratenpartij hoopt zo een massale stroom van verzoekschriften naar de verantwoordelijke ministers op gang te brengen. Door de gebleken gebrekkige controle op de werkwijze van de veiligheidsdiensten is het nodig dat burgers nu actie ondernemen en zelf de inlichtingendiensten gaan controleren, stelt de Partij. Dirk Poot, oprichter van de Piratenpartij: 

Nu duidelijk is geworden dat de AIVD hele databases van internetfora binnenhaalt, zullen er veel mensen zijn die de afgelopen jaren volkomen onterecht in de sleepnetten van de geheime diensten gevangen zijn. Het is belangrijk dat iedereen daarover opheldering kan eisen.

“De wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten kent maar heel beperkt rechten toe aan de bevolking. Dit is één van de weinige rechten die deze wet ons biedt, dus laten we er dan ook gebruik van maken. Het is duidelijk dat de eigenlijke controleurs in hun taak tekort schieten, dus moeten we het zelf maar doen.

De Piratenpartij hoopt met deze actie twee dingen te bereiken: Wanneer de actie een succes wordt maken de vele informatieverzoeken het systeem van burgerspionage zowel duurder als transparanter.

De brieven zijn hier te vinden. Meer over de actie staat hier.
Foto: Facebookpagina De mooiste afbeeldingen van internet

Geef een reactie

Laatste reacties (8)