57

‘Bestrijd de crisis, verhoog de lonen’

IMF zegt wederom de destructieve invloed van bezuinigingen te hebben onderschat

Hogere prijzen en salarissen in Noord-Europa helpen om uit de eurocrisis te komen. Dat stelt het IMF. Het zorgt voor een stijgende vraag en daardoor kunnen de zuidelijke landen hun producten makkelijker verkopen.

Dat schrijft Trouw vandaag in de papieren krant. De krant gaat verder:

De zware bezuinigingen in de gehele eurozone, inclusief de beter draaiende noordelijke landen, hebben de economische groei harder geraakt dan het IMF had gedacht. De destructieve invloed van het snijden is in eerdere voorspellingen structureel onderschat, erkent hoofdeconoom Olivier Blanchard. Daardoor is het gevaar van deflatie in de zuidelijke probleemlanden levendig aanwezig. Bezuinigingen veroorzaken lagere lonen en prijzen. De economie krimpt en belandt in een spiraal naar beneden. De staatsschuld neemt juist toe in plaats van af en wordt steeds moeilijker te financieren. Historisch onderzoek naar de ontwikkeling van groei in landen met hoge schulden wijst uit dat de problemen zo alleen maar verergeren, constateert het IMF.

Volgens het IMF is het geen probleem als hierdoor de inflatie oploopt tot 3 a 4 procent. Dat zou juist een zegen zijn.

VNO-NCW en MKB-Nederland reageren negatief op op de voorgestelde hogere lonen. Zij zeggen dat de lage loonkosten en geringe inflatie juist de basis vormen voor “de zeer succesvolle Nederlandse exporteconomie”.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)