Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bestuurders lachen om bonuswet bij overnames

  •  
06-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bonus_03.jpg
Afroomwet blijkt kinderlijk eenvoudig te omzeilen
Een wet die speciaal in het levenw erd geroepen om te voorkomen dat bestuurders rijk worden van de overname, fusie of splitsing van hun ‘eigen’ bedrijf, is zo lek als een mandje. De maatregelen die sinds vorig jaar van kracht zijn en bedacht werden nadat Jan Bennink bij Numico (80 miljoen euro) en Rijkman Groenink bij ABN Amro (26 miljoen) veel geld verdienden aan de verkoop, blijkt door bedrijven eenvoudig omzeild te worden. Dat schrijft de Volkskrant.
Door de nieuwe ‘afroomwet’ mogen bestuurders van beursgenoteerde bedrijven de winst uit een overname in opties en aandelen, niet meer zelf houden maar gaat die naar het bedrijf. Hierdoor wordt voorkomen dat de topmannen rijk worden van de overname van het bedrijf waarvan ze zelf de baas zijn, zo was het idee. Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars, concludeert echter dat de wetgeving zo lek als een mandje is. Vorig jaar omzeilden diverse bedrijven de nieuwe regels al door de beloning voor de lange termijn in contanten of andere vormen van beloning uit te keren die niet tellen als aandelen.
bonus
De afroomwet was een initiatief van de toenmalige Kamerleden Paul Tang (PvdA) en Ewout Irggang (SP), maar blijkt volgens critici niet meer dan symboolpolitiek te zijn. Eumedion was al nooit voorstander van de wet in deze vorm, maar vindt – nu hij toch bestaat – dat beursgenoteerde bedrijven geen pogingen moeten ondernemen deze wetgeving te omzeilen. Volgens de belangenbehartiger was het beter geweest het Zwitserse wetsvoorbeeld te volgen, waarbij bestuurders alle winst bij overnames moeten inleveren, in welke vorm dan ook.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.