Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Betaal artsen voor stoppen van behandeling'

  •  
07-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
arts300.png
Minister Schippers hoopt door overbehandeling tegen te gaan miljarden te kunnen bezuinigen
Artsen en ziekenhuizen zouden ook een vergoeding moeten krijgen wanneer ze in overleg met een patiënt besluiten geen nieuwe behandeling te beginnen. Daar pleit minister Schippers (Volksgezondheid) voor. Ze hoopt artsen met de geldprikkel te stimuleren patiënten beter voor te lichten over zin of onzin van een behandeling en hiermee overbehandeling tegen te gaan.
Artsen pleiten al langer voor vergoeding voor het intensief begeleiden van patiënten. Momenteel is het zo dat het vergoedingssysteem weinig rekening houdt met de tijd en energie die artsen steken in de voorlichting van patiënten. Vaak wordt pas overgegaan tot een vergoeding wanneer een arts een behandeling begint.
Ziekenhuiszorg in Nederland kost jaarlijks 20 miljard euro. Schippers moet daar op zien te bezuinigen. Door maatregelen tegen overbehandeling hoopt ze miljarden euro’s te kunnen besparen.
In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Schippers nog geen grens aan de prijs die de behandeling van een patiënt maximaal mag kosten, te stellen. Wel ondersteunt ze de brede maatschappelijke dialoog hierover.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.