66

Betaald papaverlof wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen

Meevaller van 750 miljoen euro zorgt hier en daar voor wat verlichting

Het kabinet heeft plots toch 750 miljoen euro over. Dat meldt RTL Nieuws op basis van geheime documenten. De coalitiepartijen mogen het geld naar believen verdelen. Eén van de zaken waar extra geld aan uitgegeven zal worden is het ouderschapsverlof voor mannen. Vaders krijgen tegenwoordig nog maar twee dagen vrij, dat worden er in de toekomst vijf.

Om het vaderschapsverlof uit te kunnen breiden is 75 miljoen euro nodig. Dat lijkt gul, maar is haast niets vergeleken met andere landen. Zo hebben vaders in IJsland en Slovenië 90 dagen betaald verlof, krijgen pappa’s in Finland 54 dagen doorbetaald, in Litouwen een maand en in Portugal 20 dagen, waarvan de eerste tien dagen verplicht op te nemen zijn. Begin dit jaar werd het vaderschapsverlof in Nederland al uitgebreid naar vijf dagen, waarvan twee betaald en drie onbetaald. Daarover zei minister Asscher destijds:

Dat was nog een enorm gevecht om voor elkaar te krijgen, maar ik moet wel toegeven dat Nederland met vijf dagen verlof bepaald nog steeds geen koploper is.

Al lijkt iedereen het erover eens dat meer betrokkenheid van vaders bij de zorg van het kind goed is voor vader, kind én moeder, lijkt het de Nederlandse overheid maar niet te lukken de ideeën om te zetten in beleid. Maar goed, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken en vijf dagen betaald verlof is al meer dan twee, moeten ze bij de PvdA hebben gedacht.

Zorg

Van het totale vrijgekomen bedrag zal 133 miljoen euro worden gebruikt om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Daar bovenop krijgt iedere oudere voortaan duizend euro per jaar om te besteden aan dagactiviteiten zoals bingo of muziek maken. 

De VVD wil het geld vooral besteden aan Defensie. Daar zal het grootste deel van het geld dat de VVD mag besteden naar toe gaan. “Er zijn vele prioriteiten en wensen binnen Defensie, die deel ik. En de vraag is natuurlijk hoeveel geld er beschikbaar komt”, aldus minister Jeanine Hennis. 

Geef een reactie

Laatste reacties (66)