Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Betalen met bitcoins wordt nóg anoniemer

  •  
01-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bitcoin.png
Cody Wilson, de jongen die plastic wapens met een 3D-printer afdrukte, werkt aan een nieuw systeem dat anonimiteit moet vergroten
Bitcoin, de digitale munteenheid, heeft de afgelopen maanden flink aan populariteit gewonnen. Voornamelijk omdat het geldmiddel grotendeels anoniem verhandeld kan worden. Volgens de 25-jarige Cody Wilson, de jongen die in 2013 blauwprinten voor het afdrukken van plastic wapens met 3D-printers online verspreidde, zijn bitcoins helemaal niet zo anoniem. Autoriteiten kunnen, weliswaar moeilijk, uiteindelijk achterhalen wie de bitcoin heeft uitgegeven door het unieke bitcoinadres te achterhalen. Daarom komt Wilson binnenkort met een soort plugin: Dark Wallet. Deze moet het gebruik van bitcoins volledig anonimiseren.
Het is een technisch ingewikkeld verhaal, maar waar het op neerkomt is dat Dark Wallet als een soort plugin in je browser de lange serie van cijfers en letters waar de bitcoin uit bestaat husselt, op het moment dat de bitcoin wordt uitgegeven. Op die manier wordt het achterhalen van wie welke aankoop heeft gedaan nóg ingewikkelder.
De Wall Street Journal schrijft dat, mocht Dark Wallet aanslaan en veelvuldig worden gebruikt, politiediensten het volgen van online handel nog meer bemoeilijkt zal worden. Aan de krant legt Wilson uit: “Het is niet dat ik wil dat je drugs gaat kopen. Ik denk alleen dat je wel de vrijheid zou moeten hebben om dat te doen.”
De eerste versie van Dark Wallet zal begin dit jaar worden gelanceerd en is gratis.
cc-foto: Antana

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.