27

Betogers Kiev halen beeld Lenin omver

Honderdduizenden op de been in grootste demonstratie sinds Oranjerevolutie

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben honderdduizenden demonstranten zich verzameld. Voor de derde zondag op rij wordt er gedemonstreerd tegen de huidige regering. Demonstranten hebben op het Onafhankelijkheidsplein het beeld van Vladimir Lenin omvergeworpen, waarna het werd bewerkt met hamers.


De oppositie heeft president Janoekovitsj 48 uur de tijd gegeven om de regering te ontbinden. Dat meldt de BBC. Ook zijn demonstranten begonnen met het blokkeren van belangrijke regeringsgebouwen.

De demonstratie zou zo groot zijn, dat wordt gesproken van ‘een mars van een miljoen’. Hoeveel mensen daadwerkelijk op de been zijn, is onduidelijk. Volgens de laatste schattingen zijn het er ongeveer een half miljoen. Het is daarmee de grootste demonstratie sinds de Oranjerevolutie in 2004.

Het omverwerpen van het standbeeld van Lenin wordt gezien als een symbolische daad. De Sovjetleider herinnert immers aan de historische banden tussen Oekraïne en Rusland. De demonstranten willen juist een meer Europa-gezinde koers. Op het plein zwaaien ze dan ook met vlaggen van de Europese Unie en zingen ze het volkslied. De Europese Commissie heeft laten weten deze week Catherine Ashton naar Oekraïne te sturen, om te helpen een uitweg te zoeken uit de politieke crisis.

De huidige premier, Janoekovitsj, blokkeerde zo’n drie weken geleden de toenadering tot de Europese Unie. Daarop braken de protesten los. NOS schrijft dat Janoekovitsj zijn beslissing nam onder druk van Rusland. “Rusland. Oekraïne is voor de import van gas afhankelijk van het buurland. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft er verschillende keren op gewezen dat Oekraïne achterloopt met het betalen van de rekening”, aldus NOS.

De oppositie eist nu dat de regering aftreedt. Ook eist de oppositie dat de demonstranten die tot nu toe zijn opgepakt, vrij worden gelaten en dat de autoriteiten die de opdracht hebben gegeven voor geweld tegen de demonstranten, worden vervolgd.

Al Jazeera: Huge protests sweep Ukrainian capital

Geef een reactie

Laatste reacties (27)