24

‘Betutteling’ werkt: spectaculaire daling alcoholgebruik onder tieners

Drinken, roken en softdrugs-gebruik sterk afgenomen na opvoeren voorlichting

Het nuttigen van alcohol, sigaretten en softdrugs is de afgelopen 10 jaar spectaculair afgenomen onder tieners. Dat blijkt uit het HBSC-rapport 2013 (Health Behaviour in School-aged Children) met de resultaten van een vierjaarlijks onderzoek.

Minister Schippers van Volksgezondheid en haar partij de VVD vindenoverheidscampagnes tegen ongezond leven overbodige ‘betutteling’ maar nieuw onderzoek wijst uit dat de methode juist heel goed werkt.

De Universiteit van Utrecht meldt:

Tien jaar geleden werd de noodklok geluid over het alcoholgebruik van de Nederlandse jeugd. Jeugdonderzoekster Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht: “In 2003 bleek niet minder dan 70% van de ondervraagde twaalfjarigen al een eerste glas alcohol te hebben gedronken.” Nederlandse jongeren werden destijds omschreven als de zuipschuiten van Europa. Maar er heeft zich een cultuuromslag voorgedaan, een die zich volgens Vollebergh niet snel nog eens zal voordoen. “Nu heeft slechts 17% van de ondervraagde twaalfjarigen al gedronken; een spectaculaire daling.” Ook steeds meer veertienjarigen laten een eerste glas alcohol aan zich voorbijgaan: in 2003 had bijna 90% van hen al eens gedronken, tegenwoordig is dat gezakt tot onder de 50%.

UntitledVolgens de onderzoekers is de spectaculaire daling, die ook waarneembaar is bij roken en cannabisgebruik, te danken aan het opvoeren van overheidscampagnes en voorlichting om duidelijk te maken hoe schadelijk de genotsmiddelen zijn. Ouders realiseren zich steeds beter hoe schadelijk alcohol en tabak is voor jonge, opgroeiende kinderen en zijn daarom strenger geworden. Kinderen zien zelf ook steeds beter de gevaren. Uit interviews met pubers in het AD blijkt dat vooral de wetenschap dat alcohol hersencellen vernietigt diepe indruk maakt.

Overigens bevatten de onderzoeksresultaten niet louter hallelujah-boodschappen. Onder 16-jarigen is alcoholgebruik nog steeds zorgelijk. Lichtpuntje is dat de gegevens werden verzameld voordat minimumleeftijd voor het gebruik van alcohol en sigaretten werd verhoogd. Ook zwakkere groepen, zoals VMBO-jongeren, jongeren uit gebroken gezinnen en kinderen uit de minst welvarende gezinnen, gebruiken meer gevaarlijke genotsmiddelen dan anderen.

cc-foto: tippi t

Geef een reactie

Laatste reacties (24)