50

Betuttelposters wijzen beroerde Bijlmerpappa’s de weg

Nieuwe campagne voor afwezige Bijlmerpappies ... Wethouder: "Zwarte vaders zijn het vaakst afwezig bij de opvoeding"

In Amsterdam Zuidoost is deze week een campagne gestart om mannen enthousiaster te maken voor hun rol als vader. Die nemen ze volgens de cijfers namelijk niet serieus genoeg.


Ben je een tienervader, aanstaande vader of een vaderfiguur voor jongeren uit jouw omgeving? Dan ben je bij D.A.D. aan het juiste adres.

Dat is de openingstekst van de Facebookpagina van D.A.D: ‘dedicated, active, dad’. 

Nergens in Nederland zijn zoveel eenouder-gezinnen als in Amsterdam Zuidoost. Zeker 51 procent van de gezinnen bestaat uit kinderen met alleen de moeder. Dat zorgt voor armoede, maar ook voor een verkeerde ontwikkeling van de kinderen. Daarom is stadsdeel Zuidoost een campagne gestart om vaders weer bij hun kinderen betrokken te krijgen. Het is niet alleen de alimentatie die belangrijks is, vaders worden zelf ook betere mensen als ze goed contact hebben met hun kinderen, zegt het stadsdeel. Wethouder Urwin Vyent van Zorg (GroenLinks) vrijdag in NRC:

“Mannen die een actieve vader zijn, zijn zelfverzekerder en gelukkiger. Dat is belangrijk, want de laatste jaren neemt zelfmoord onder zwarte mannen toe.”

De vraag is of de campagne de doelgroep zal bereiken. Voelen vaders uit de Bijlmer die hun gezin in de steek hebben gelaten zijn zich überhaupt aangesproken door de uitspraak ‘dedicated, active, dad’ en de zin: ‘Be also a D.A.D?’

Op de campagneposter prijken drie voorbeeldfiguren te weten rapper Gideon Everduim (‘Gikkels’), muzikant Orville Breeveld en cultureel ondernemer Angelo Bromet. Zij zijn de rolmodellen van de campagne en moeten andere vaders het goede voorbeeld geven. Opvallend is dat ze alledrie Afro-Nederlands zijn. Hebben vaders met een andere achtergrond geen problemen met hun kinderen? Hadden er niet beter drie verschillende vaders als rolmodel moeten dienen?  Vyent in NRC: 

“De campagne is voor alle vaders in Zuidoost bedoeld, ongeacht hun achtergrond. maar ik ontken het niet: zwarte vaders zijn wel het vaakst afwezig bij de opvoeding.” 

In het kader van de campagne worden de komende tijd verschillende discussiebijeenkomsten gehouden. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 27 juni. Dan gaan, aldus de facebookpagina: ‘Nederlandstalige volwassenen met elkaar in gesprek over het vaderschap’. Als de campagne werkelijk op alle vaders uit de Bijlmer is gericht, moet de boodschap misschien nog een klein beetje worden aangepast.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)