37

Beveiligers Rutte houden ex-PVV’er Arnoud van Doorn aan uit vrees voor moordaanslag

Beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) hebben zondag in Den Haag Arnoud van Doorn, ex-PVV’er en tegenwoordig fractievoorzitter van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid, gearresteerd. Hij liep in de buurt van Rutte, zou zich verdacht hebben gedragen en werd daarop verdacht van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte. Maandagavond is hij weer vrijgelaten.

Het AD onthult de opmerkelijke arrestatie:

Volgens zijn advocaat Anis Boumanjal is de aanhouding van Van Doorn een voorbeeld van ‘een doorgeschoten kramp’. ,,Dit is het voorbeeld van regeren vanuit angst. De wetten die gelden voor het aanhouden van burgers worden dan, zo geeft deze zaak aan, niet voldoende serieus genomen. Er was geen redelijk vermoeden van schuld en om die reden had men mijn cliënt niet mogen aanhouden. Dat het hier gaat om Rutte maakt het niet anders. Ook dan of beter gezegd juist dan dient de wet te worden gerespecteerd.” Het OM in Den Haag bevestigt de aanhouding en het heenzenden van Van Doorn via een woordvoerder. ,,Hij vertoonde verdacht gedrag, daarom is hij aangehouden. Het klopt dat hij ook weer is heengezonden. Het onderzoek loopt op dit moment nog, wellicht dat we in de loop van de dag meer kunnen zeggen.” Volgens de woordvoerder luidde de verdenking dat Van Doorn ‘trachtte inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf te voor te bereiden’. ,,Dan kom je al snel op poging voorbereiding moord uit.”

Het OM zal later met een uitgebreidere toelichting komen. Rutte wordt de afgelopen tijd veel zwaarder dan gebruikelijk beveiligd omdat de georganiseerde misdaad het op hem gemunt zou hebben. Er zou sprake zijn van een mogelijke aanslag op zijn leven dan wel een ontvoering. Rutte weigerde de beveiliging aanvankelijk maar ging onder druk van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg uiteindelijk akkoord.

Van Doorn, die uit de PVV stapte en zich in 2013 bekeerde tot de islam, moet dinsdag voor de rechter verschijnen vanwege een andere zaak. Justitie vervolgt hem wegens aanzetten tot geweld via Twitter, meldt Omroep West:

Op de tenlastelegging van Van Doorn staan drie tweets die het OM schaart onder oproepen tot geweld. Een daarvan verstuurde het tot de islam bekeerde raadslid in mei 2018: ‘Vandaag in Palestina weer tientallen jonge mensen door kogels van de zionistische bezettingsmacht vermoord. Het wordt druk in het paradijs. Moge Allah de zionisten vernietigen’, voorzien van twee emoji’s van een gebalde vuist en vuur. De andere twee tweets uit mei 2018 en januari 2019 zijn Engelstalig en gaan eveneens over de vernietiging van zionisten en de vernietiging van de ‘vijanden van de islam’.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)