11

Beverwijk wil ‘Polentax’ invoeren

Voorstel komt voort uit noodzaak om te bezuinigen. Het gaat om ongeveer 600 seizoensarbeiders

De gemeente Beverwijk wil een speciale belasting invoeren voor de vele buitenlandse seizoenskrachten. Dat meldt het blad Binnenlands Bestuur. De veelal Poolse werknemers zouden een ‘forensenbelasting’ moeten gaan betalen of anders voor toeristenbelasting moeten worden aangeslagen.

Het voorstel komt van een ambtelijke werkgroep die zich bezighoudt met bezuinigingsvoorstellen. Het gemeentebestuur heeft het overgenomen en voorgelegd aan de gemeenteraad, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Volgens een woordvoerder gaat het om ongeveer zeshonderd buitenlandse –veelal Poolse- seizoenskrachten. Het idee achter de speciale belasting voor hen is dat zij wel gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen, maar daar niet aan meebetalen. Ook tellen zij niet mee bij toekenning van subsidie uit het gemeentefonds, omdat ze niet in de gemeente staan ingeschreven.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou Beverwijk beter toeristenbelasting kunnen heffen. De VNG denkt dat het lastig zou kunnen zijn om een forensenbelasting te heffen, omdat het dan om verblijf in ‘gemeubileerde woningen’ moet gaan, al vallen ook gemeubileerde woningen zomerhuisjes, chalets en caravans onder die noemer. Verder wordt de toeristenbelasting opgelegd aan de eigenaren (verhuurder) en niet aan de gebruiker (de huurder).

Lees meer bij Binnenlands Bestuur: Beverwijk wil ‘Polenbelasting’ invoeren

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)