Laatste update 23:20
49

Rutte III bevriest eigen risico, burger betaalt ervoor middels hogere zorgpremie

Kabinet Rutte III heeft besloten het verplichte eigen risico vast te zetten op 385 euro. Bij de bekendmaking klopten de partijen zich op de borst omdat het ze gelukt is het eigen risico niet te verhogen. Maar: dat vastzetten is lang niet zo positief voor de burger, zo blijkt nu. De zorgpremie loopt tot 2021 namelijk op tot zo’n 1600 euro.

Die bevriezing van het eigen risico moet namelijk door iemand worden opgehoest. En wie die iemand is, blijkt nu: de burger zelf. Het CPB heeft berekend dat de gemiddelde zorgpremie per persoon in 2016 op 1290 euro per jaar ligt. In 2021 komt het bedrag op maar liefst 1601 euro; een stijging van 311 euro, ofwel 24 procent in één kabinetsperiode.

Het AD schrijft hierover:

VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat de stijging van de zorgpremie uiteindelijk kan meevallen. Het kabinet wil namelijk kosten besparen door via akkoorden een rem te zetten op de stijging van het aantal behandelingen in de zorg. Dat moet 1,9 miljard opleveren volgens de coalitie, terwijl het CPB slechts rekent met een opbrengst van 0,9 miljard euro.

Wie een lagere maandelijkse premie wil, moet straks – net als nu ook mogelijk is – het eigen risico verhogen.

cc-foto: Peter Gerdes

Geef een reactie

Laatste reacties (49)