30

Bewijs dat Trump loog over zijn Russische connecties wordt sterker

In de Verenigde Staten is met opwinding gereageerd op nieuwe feiten uit het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller doet naar de zakelijke banden tussen president Trump en het Kremlin. Trump verklaarde altijd dat die er niet waren maar nu blijkt dat er tot na zijn nominatie als presidentskandidaat in 2016 is onderhandeld over de bouw van een Trump Tower in Moskou.

Michael Cohen, een voormalig vertrouweling van de Amerikaanse president heeft voor de rechtbank verklaard dat hij uit naam van Trump zakelijke onderhandelingen voerde met de entourage van de Russische president Poetin. Dat blijkt uit een document uit het onderzoek dat is geopenbaard. NRC schrijft:

Cohen verklaart dat hij Trump (Individual 1 genoemd in het document), in die tijd de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, ten minste driemaal op de hoogte heeft gesteld van ontwikkelingen rond een bouwproject in Moskou, evenals „familieleden” van Trump. Cohen, die destijds binnen het bedrijf van Trump de titel van executive vice president voerde, heeft in januari 2016 direct contact gehad over de kwestie met een perswoordvoerder van president Poetin. Trump heeft tijdens zijn presidentiële campagne steeds volgehouden dat hij geen zakelijke banden had met Rusland.

Commentatoren in de VS zien de ontwikkeling als een belangrijke stap in het blootleggen van het web van bedrog rond de verkiezing van Trump tot president. Bij CNN verklaarde juridisch expert Jeffrey Toobin dat hij voor het eerst voor mogelijk houdt dat Trump zijn termijn in het Witte Huis niet kan afmaken.

De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed onthult dat de Trump Organization in het verkiezingsjaar 2016 een penthouse ter waarde van 50 miljoen dollar heeft aangeboden aan president Poetin om groen licht te krijgen voor de bouw van de Trump Tower.

De Trump Organization, de holding waarin de zakenbelangen van de Amerikaanse president Donald Trump zitten, heeft in 2016 voorgesteld om de Russische president Vladimir Poetin een penthouse ter waarde van vijftig miljoen dollar te geven in de Trump Tower die het bedrijf in Moskou wilde bouwen. Zo wilde het bedrijf zich verzekeren van Russische toestemming en tevens de prijs van de overige appartementen opdrijven. Het plan kwam van Felix Sater, een zakenpartner van Trump die banden zou hebben met de Russische mafia. Als Poetin het aanbod had geaccepteerd was de waarde van alle andere appartementen in de luxueuze toren omhooggeschoten.

DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Dominique A. Pineiro

Geef een reactie

Laatste reacties (30)