302

Bewoners dorp Oranje voelen zich bedrogen door overheid

Heftige emoties rond oekaze verdubbeling opvang: ‘De eerste dode gaat vallen, dat gaat gebeuren’

In het Drentse dorp Oranje worden meer asielzoekers opgevangen dan van tevoren was afgesproken. Niet de eerder afgesproken 700, maar 1400 mensen wil staatssecretaris Dijkhoff daar nu onder brengen. De bewoners van het dorpje zijn echter fel tegen die verdubbeling, veelal afkomstig uit oorlogsgebieden zoals Syrië. Dinsdagavond werden ze bijgepraat door de staatssecretaris.


Tijdens de bijeenkomst ging het er fel aan toe, meldt een verslaggever van Dagblad van het Noorden. De staatssecretaris staat voor een moeilijk probleem: de asielzoekers zijn er en hij moet huisvesting voor hen zien te regelen en verbreekt zonder overleg eerder afgemaakte afspraken. Dijkhoff legde de bewoners uit dat hij mensen anders ‘buiten moet leggen’, maar dat geloven de bewoners niet.

Timmer:

Bewoners #oranje zeggen: het maakt u niet uit dat er 130 mensen boos zij #dvhn ‘de eerste dode gaat vallen, dat gaat gebeuren’

Sommige bewoners zijn zo boos dat ze nu op dit moment actie willen voeren. Plan over slagbomen blokkeren staatssecretaris auto

De burgemeester van Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, is niet van plan de plannen van Dijkhoff uit te voeren. “Wat ons betreft is dit in strijd met de afspraken”, zegt hij.

De staatssecretaris is uiteindelijk uit veiligheidsoverwegingen weggereden.

 

De vrouw blijkt overigens niet aangereden te zijn door de auto. Daarover ontstond wat verwarring, nadat omstanders dat aan Timmer hadden verklaard.

NOS schrijft over het voorval:

Toen hij wilde vertrekken, blokkeerden dorpsbewoners de weg met auto’s. De chauffeur van de staatssecretaris draaide daarop om, en wilde via een andere kant het dorp verlaten. Daar werd de weg echter door een vrouw geblokkeerd.    

Toen de auto tot stilstand kwam, trokken dorpsbewoners een deur open, rukten er een spiegel af en trapten tegen het voertuig. De vrouw werd aan de kant geduwd en de de auto van Dijkhoff reed weg.

Update 22.00

De eerste asielzoekers zouden dinsdagavond nog aankomen in het dorp. Zo’n drie tot vierhonderd vluchtelingen waren onderweg met bussen. Inwoners van Oranje hebben de weg naar het asielzoekerscentrum echter geblokkeerd met auto’s en caravans. Twee bussen die onderweg waren zijn daarom maar weer omgekeerd. Dat meldt RTV Drenthe. In het dorp staan een busje van de ME, agenten in uniform en agenten in burger. Bij de toegang van het vakantiedorp staan beveiligers.

Update 10:15
De bussen zijn later toch doorgelaten door de bewoners omdat er onder de inzittenden gezinnen met kinderen zaten. Bij Pauw kwamen enkele bewoners aan het woord. Ze zijn woedend omdat het voelt alsof hen een loer is gedraaid. Over de eerder opvang van 700 asielzoekers waren ze over het algemeen tevreden, zo bleek uit een onderzoek.

Henny van der Most, eigenaar van een recreatiepark met 1400 bedden dat bij voor twee en mogelijk vier jaar aan COA heeft verhuurd, vertelde dat de overheid al eerder merkwaardige beslissingen heeft genomen. Zo werden eens in het centrum onverwacht 100 uitgeprocedeerde Eritrese jongemannen geplaatst in afwachting van hun uitzetting. Die hadden niets meer te verliezen en gedroegen zich daar ook naar. 

Update 13.30
Staatssecretaris Dijkhoff haalde dinsdag al de woede op de hals van bewoners van het dorpje Oranje, doordat ze verplicht worden 700 vluchtelingen extra op te vangen, tegen eerder gemaakte afspraken in. Woensdag meldt de staatssecretaris dat na Oranje mogelijk ook andere gemeenten zullen volgen. Hij kan niet uitsluiten dat hij meerdere gemeenten moet dwingen om meer vluchtelingen op te nemen dan eerder is afgesproken. Dat schrijft onder meer het AD.

Dijkhoff:

“Ik probeer het tot een minimum te beperken. Ik ben er ook niet blij mee dat ik het dinsdag heb moeten doen. Het alternatief was nog vervelender. Er komt een moment dat je moet kiezen, anders hadden er mensen buiten moeten slapen. Het stelt ons wel op de proef.

Update 14.00
Regeringspartij PvdA wil niet dat er nog eens 700 asielzoekers naar Oranje worden gestuurd. Dat schrijft onder meer de NOS. Hoewel Samsom vindt dat de staatssecretaris niet bedreigd had moeten worden, heeft hij wel begrip voor de inwoners van Oranje. Daarom pleit hij voor een dialoog tussen gemeenten en kabinet. Gemeenten zouden voortaan zelf de opvang moeten regelen, en niet op het COA hoeven te wachten, aldus Samsom.

Ook van de rest van de Kamer kan Dijkhoff op kritiek rekenen. Zo zegt SP-leider Roemer dat de mensen in Oranje terecht een groot probleem bij de politiek hebben neergelegd. Het dorp heeft zich al van zijn beste kant laten zien door 700 asielzoekers op te vangen, “En dan komt Dijkhoff als een dief in de nacht vertellen dat er nog eens 700 komen”, aldus Roemer.

Geef een reactie

Laatste reacties (302)