13

Bewoners geen zin in Plasterks superprovincie

Flevoland, Utrecht en Noord-Holland één FUN-provincie? 'Nee, dank u'

Een meerderheid van de inwoners is tegen de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Op de vraag hoe de respondenten staan tegenover de fusie van de drie provincies zegt 55 procent negatief of zeer negatief.

Dat blijkt uit een enquête van het Haarlems Dagblad. Als bezwaar wordt vooral gewezen naar de grootte. Eerder kwam er ook al kritiek vanuit de bestuurders van de drie provincies. Zo zei de Flevolandse commissaris van de Koningin Leen Verbeek dat hij vreesde dat zijn provincie bij een fusie de prullenbak van Noord-Holland zal worden. Hij is bang dat Flevoland met zijn kleine inwoneraantal maar een beperkte stem zal hebben na een fusie en daarom weinig kunnen doen tegen ongewenste projecten. Verbeek:

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de windmolenkwestie. Noord-Holland heeft al aangegeven er niet meer te willen, terwijl Flevoland al 25 procent van de totale windenergie in Nederland levert. Wij willen niet in een prullenbaksituatie komen.

Het Haarlems Dagblad besloot tot het houden van de enquête, omdat minister Plasterk van binnenlandse zaken een referendum over de kwestie afwijst.

Update 13.35:
Ook EenVandaag heeft een peiling gehouden over dit onderwerp. Daaruit komt naar voren dat Noord-Hollanders hun provincie liever zien fuseren met Zuid-Holland dan met de provincies Flevoland en Utrecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)