88

Rijke bewoners Kensington willen slachtoffers Grenfell Tower niet in hun flat

Een rijke bewoonster van Kensington, de wijk waar de Grenfell Tower afbrandde met vele doden en gewonden als gevolg, heeft zich de woede van radioluisteraars op de hals gehaald. De vrouw, Donna genaamd, belde naar de het programma van LBC-radiopresentator Shelagh Fogarty om te klagen dat ze in haar gebouw geen slachtoffers van de ramp wil opvangen. Daar is haar eigen gebouw te duur voor, aldus Donna.

In het luxueuze appartementencomplex Kensington Rise waar Donna woont zijn 68 woningen aangekocht om een deel van de slachtoffers te kunnen huisvesten. Dat de nu dakloze overlevenden van de ramp in Grenfell Tower moeten worden opgevangen is tot daaraantoe, maar dan wel ergens anders, vindt Donna. In de uitzending van Fogarty klaagde ze dat ze het afgelopen jaar 15,5 duizend pond (omgerekend ruim 17.720 euro) heeft moeten betalen en dat het daarom heel oneerlijk is dat er nu mensen zijn die er gratis mogen wonen.

Ik zou enorm beledigd zijn als iemand hetzelfde voor niets krijg. Ik heb te doen met die mensen, maar mijn man en ik werken heel hard om dit te kunnen veroorloven. Als iemand het gratis krijgt, verhuis ik.

Fogarty kan duidelijk haar oren niet geloven. ‘U zou verhuizen?’ vraagt ze verbijsterd, maar Donna herhaalt haar opmerkingen nog eens:

Onze belastingaanslag is heel, heel hoog. Onze servicekosten zijn heel heel hoog, dus waarom zou iemand anders dit gratis krijgen. Ik weet dat het gemeen klinkt en geloof me, ik heb medelijden met die mensen, maar ik werk heel, heel hard en mijn man ook.

Dat het naar klinkt kan Fogerty slechts beamen:

Het klinkt inderdaad gemeen en u klinkt gewetenloos. U heeft geluk dat u dat geld heeft en dat u niet uw woning bent uitgebrand.

Donna staat evenwel niet alleen in haar houding ten opzichte van de slachtoffers van Grenfell Tower. Eerder al zei een andere bewoonster tegen The Guardian: ‘We hebben veel geld betaald om hier te wonen en we werken er hard voor. Nu komen deze mensen en die betalen niet eens de servicekosten.’. Nog een ander liet optekenen: ‘Het is triest dat die mensen hun huizen hebben verloren, maar er zijn veel mensen hier die hun woning hebben gekocht en nu de waarde zien dalen. Alles zal achteruit gaan en het zal zeer nadelig uitpakken voor de huizenmarkt.’

De opmerkingen van Donna vielen slecht bij de luisteraars van het programma. Op Twitter werden haar uitspraken omschreven als ‘vreselijk’ en sprak er een ‘gebrek aan menselijkheid’ uit. ‘Ik woon liever naast de man die zijn buurvrouw elf verdiepingen omlaag tilde die nacht, dan naast deze vrouw,’ schreef iemand. Een ander merkte op:

Iedereen gaat ervan uit dat deze mensen niet werken, of niet hard genoeg. Werkt een bankier die 100.000 pond verdient harder dan een bouwvakker die 40.000 pond verdient?

Bron: Mirror / cc-foto: ChiralJon

Geef een reactie

Laatste reacties (88)