Laatste update 23:18
47

Bewoners serviceflat voor de rechter gesleept omdat ze het eten niet lekker vinden

Het lijkt wel een artikel uit De Speld maar het is echt waar. De directie van een serviceflat in Groningen sleept twee oudere bewoners voor de rechter omdat ze het geboden eten niet lekker vinden en zelf elders hun maaltijden bestellen. Het AD schrijft:

De directie van de Vondelflat in Groningen vindt dat de bewoners verplicht een maaltijd moeten afnemen van hun vaste leverancier ZINN, omdat dit in hun huurcontract staat. Wanneer ze dat niet doen, kunnen de kosten niet meer gedekt worden. Het bestuur van de flat is zo klaar met de zaak dat ze bewoners begin april een dwangsom van 500 euro oplegden voor iedere keer dat ze hun maaltijdencontract schenden.

Het begon er allemaal mee dat de directie begin dit jaar de eigen keuken van de serviceflat wegbezuinigde. Aanvankelijk mochten de bewoners zelf kiezen waar ze hun eten bestelden maar nu worden ze gedwongen om allemaal hun maaltijden te bestellen bij een en dezelfde zorgverlener. Een deel van de bewoners heeft daar letterlijk geen trek in. Het conflict leidde eerder al tot een protestactie van ouderenbond ANBO die 160 pizza’s liet bezorgen om te demonstreren tegen het dwangvoedsel.

Van de 21 bewoners die baas over eigen bord willen zijn, worden er nu twee voor de rechter gesleept. Een van de gedaagden is de 88-jarige Jaap Pronk. “Ze moeten maar doen wat ze niet kunnen laten. Wij staan in ons recht. Het staat zwart op wit dat we keuzevrijheid hebben,” zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden:

De 21 ontevreden bewoners kregen begin april van Bastide Advocaten en Fiscalisten een dwangsom opgelegd van 500 euro per maaltijd. Pronk: ,,Die moet inmiddels zijn opgelopen tot een enorm bedrag. Er is nog geen deurwaarder langs geweest om het te innen.’’ Ondertussen heeft de landelijke huurdersvereniging de Woonbond bemiddeld in de maaltijdrel tussen directie en bewoners, maar dit staat los van de rechtsgang.

cc-foto: Alex de Haas

Geef een reactie

Laatste reacties (47)