60

Beyoncé: ‘gelijkheid tussen man en vrouw is een mythe’

Popidool neemt standpunt in tegen seksisme: 'Deze oude opvattingen worden ons met de paplepel ingegoten'

Over de vraag of Beyoncé Knowles-Carter naast zangeres en popicoon ook feminist is wordt al tijden hevig gediscussieerd in de VS. Met haar uitgesproken bijdrage aan het ‘Schriver Report’ – een samenwerking tussen Maria Schriver en het Center for American Progress – getiteld ‘A Woman’s Nation Pushes Back from the Brink’, lijkt ze nu zelf het antwoord te hebben gegeven. Naast Beyoncé leverde ook Hillary Clinton, LeBron James, Jada Pinkett Smith en Sheryl Sandberg een bijdrage.

De zangeres spreekt zich in haar korte artikel voor het Schriver Report krachtig uit tegen ongelijke beloning van mannen en vrouwen. Een probleem wat wereldwijd speelt, zo ook in Nederland. Lees de vertaling van de gehele bijdrage van Beyoncé hieronder:

We moeten ophouden de mythe van gendergelijkheid te geloven. Het is nog geen realiteit. Tegenwoordig vormen vrouwen de helft van de werkende bevolking in de VS, maar de gemiddelde werkende vrouw verdient slechts 77 procent van wat de gemiddelde werkende man verdient. Tenzij vrouwen en mannen beiden uitspreken dat dit onacceptabel is, zal er niets veranderen. Mannen moeten eisen dat hun echtgenotes, dochters en moeders meer verdienen – aansluitend op hun kwalificaties en niet hun gender. Gelijkheid zal bereikt worden wanneer mannen en vrouwen gelijkwaardig salaris en respect wordt gegund.

De mensheid vereist zowel mannen als vrouwen, we zijn even belangrijk en hebben elkaar nodig. Dus waarom worden we als minder dan gelijk gezien? Deze oude opvattingen worden ons met de paplepel ingegoten. We moeten onze jongens de regels van gelijkheid en respect bijbrengen, zodat wanneer ze opgroeien, gelijkheid voor hen een natuurlijke manier van leven wordt. En we moeten onze meisjes leren dat ze zo hoog kunnen reiken als menselijk mogelijk is.

We hebben nog veel werk te verrichten, maar het kan lukken als we samenwerken. Vrouwen zijn méér dan 50 procent van de bevolking en méér dan 50 procent van het electoraat. We moeten eisen dat we allemaal 100 procent van de kansen ontvangen.

cc-foto: mp3waxx

Geef een reactie

Laatste reacties (60)