23

Beyoncévlieg in nieuwe – laatste? – papieren Dikke van Dale

Christelijk taalgebruik verdwijnt … ’Van de nieuwe religieuze woorden komen er twee keer zoveel uit de islam als uit het christendom’

Maandag verschijnt er voor het eerst in tien jaar weer een nieuwe versie van de papieren Dikke van Dale. Het is mogelijk de allerlaatste keer dat het woordenboek op papier verschijnt. Zoals bij iedere nieuwe druk, maken velen zich druk om de nieuwe woorden die erin zijn opgenomen, of juist om de woorden die geschrapt zijn om plaats te maken voor de nieuwe uitdrukkingen.

Zo verdwijnt het christelijke taalgebruik langzaamaan uit het woordenboek. Van de 18.000 nieuwe trefwoorden zijn er maar weinig christelijk-religieus, constateert Van Dale-hoofdredacteur Toon den Boon:

“Ik denk dat we afscheid gaan nemen, de komende twintig, dertig jaar, van een heel grote groep uitdrukkingen, gezegden en zegswijzen die ontleend zijn aan de Tale Kanaäns.”

De vijftiende versie van het woordenboek bestaat nu uit 4880 bladzijden, daarmee is het dikker dan ooit.

Onder de nieuwe woorden is onder meer ‘jezidi’ en ‘jezidisme’, ‘twitteren’, ‘naamglossy’, maar ook ‘beyoncévlieg’. Dat laatste is een paardenvlieg met een goud glimmend achterlijf en verwijst naar het achterwerk van zangeres Beyoncé.

Woorden die het deze editie niet hebben gehaald zijn ‘zomerzotje.’ Voor wie dat jammer vindt: wellicht helpt het als we voor de volgende editie massaal het woord twitteren?

Geef een reactie

Laatste reacties (23)