Laatste update 17:08
36

Bezetters Universiteit van Amsterdam weigeren overleg met burgemeester Halsema

Burgemeester Femke Halsema heeft tevergeefs getracht in gesprek te raken met een groep studenten die sinds vrijdagochtend het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat te Amsterdam bezet. De burgemeester, die bereid was zonder politiebegeleiding het pand binnen te gaan, wachtte enige minuten bij de gebarricadeerde voordeur maar dat mocht niet baten. Onder het slaken van een diepe zucht stapte ze in haar dienstauto en vertrok onverrichterzake.

De burgemeester wilde met de studenten praten over het geweldloos beëindigen van de bezetting. De bemiddelingspoging werd live op AT5 uitgezonden. Nu overleg niet mogelijk is, wordt de ME ingezet om het pand te ontruimen.

De groep studenten die zich Autonome Universiteit Postcolonial House (PCH)  noemt, protesteert tegen de bezuinigingen van het kabinet, de hoge werkdruk en het gebrek aan diversiteitsbeleid. In een verklaring stelt de groep:

Afgelopen Prinsjesdag kondigde kabinet Rutte III extra bezuinigingen aan op hoger onderwijs, passend in het patroon van onderwijsbezuinigingen en -beleid dat alleen gebaseerd lijkt te zijn op de afbraak van het hoger onderwijs. Tegelijkertijd trekt de regering structureel het exorbitante bedrag van 2 miljard euro per jaar uit om de diepe zakken van buitenlandse investeerders te vullen, door de dividendbelasting af te schaffen. De studenten eisen dat de regering deze onacceptabele maatregel per direct intrekt en het vrijgekomen geld investeert in de door bezuinigingsbeleid verscheurde publieke sector. Hiermee verklaren zij zich solidair met andere initiatieven die ook in protest komen tegen het onverantwoorde en illegitieme beleid van deze regering. De studenten eisen structurele investeringen in het hoger onderwijs en dat het kabinet de verhoging van de rente op studieleningen niet doorvoert, dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd, en dat alle voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs geannuleerd worden.

De ASVA studentenunie heeft steun betuigd aan de bezetters.

&

Geef een reactie

Laatste reacties (36)